S.B.Ü Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Polikliniğine başvuran yenidoğanların retrospektif analizi
Retrospective analysis of newborn applying to S.B.Ü Keçiören Education and Research Hospital Child Emergency Polyclinic
  1. Tez No: 682791
  2. Yazar: ÖZGE KESİM SAYGILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SARICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Acil Servis, Yenidoğan, Yenidoğan Acilleri, Pediatric Emergency Service, Newborn, Neonatal Emergencies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Son yıllarda çocuk acil servis hasta sayılarındaki artışla başvuran yenidoğan hasta sayısının da arttığı düşünülmektedir. Çalışmada acil servise başvuran yenidoğanların klinik ve demografik özelliklerini incelemeyi, kurumumuzda durum tespiti yaparak kalabalıklaşan acil servislerde nonspesifik semptomlarla başvuran hastalarda aciliyet durumunu ve yatan hastaları saptayarak analiz etmeyi; acil servis hekimlerine hayatı tehdit eden durumları ayırabilmek, yatış risk faktörü taşıyan hastaları tanımlayabilmek ve gereksiz acil servis kullanımını azaltmaya yönelik tedbirler alınmasını amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma Sağlık Sağlık Bilimleri Üniversitesi Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Polikliniğine son beş yıl içerisinde başvuran yenidoğanların dosyalarından retrospektif analizini içermektedir. Hastaların yaşı, gebelik haftası, doğum kilosu, uyruk, anne yaşı, doğum öyküsü, başvuru şikayetleri, ön tanıları, yatış tanıları, yatış oranı, laboratuvar ve radyolojik istemleri kaydedilmiştir. BULGULAR: Acile başvuran hastaların %1,41'ini yenidoğanlar oluşturmaktadır. Hasta başvuruları en sık yaz aylarında olup; 2020 yılında pandemi ile başvuran yenidoğan sayısı 10 kat azalmıştır. Çalışmaya dosyalarına ulaşılabilen 1211 hasta dahil edildi. Ortalama yaşları 10,18 ± 7,51 gün, %56,6'sı erkek, çoğu term ve normal doğum ağırlığındaydı. Olguların %49,6'sı ilk bir haftada başvurmuştur. En sık başvuru sebebi sarılık, kontrol, beslenememe, huzursuzluk, uyku halidir. Acil başvurularda en sık şikayet sarılık ve beslenememe, acil olmayanlarda huzursuzluk ve burun akıntısıydı. Hastaların en sık ön tanıları; 14 günden küçüklerde indirekt hiperbilüribinemi, normal muayene; büyüklerde pnömoni, üsye, kolikti. Huzursuzluk, ateş, uyku hali, beslenememe, kusma gibi nonspesifik semptomlarla başvuran hastalar en sık indirekt hiperbilirubinemi, pnömoni ve sepsis tanısı aldı. Hastane yatış oranı %47,6 olup yatan hastaların %56,2'si 7 günlük ve altında, %55,3'ü erkek, %74,4'ü term, %84,4'ü normal doğum ağırlığındadır. En sık yatış nedeni indirekt hiperbilirubinemi, pnömoni, idrar yolu enfeksiyonu ve aspirasyondur. Taburculuk sonrasında hastaların üçte biri poliklinik kontrollerine gelmemişti. SONUÇ: Acil servise başvuran yenidoğanlar postnatal ilk iki haftada en sık sarılık ve beslenememe nedeniyle başvurmaktadır. Kontrol amacıyla bile başvurunun fazla olduğu görülmektedir. Hastaların üçte biri ise poliklinik kontrollerine gelmemiştir. Bu durum ailelerin yenidoğan bakımı konusunda yetersiz bilgi ve ilgisi ile ilişkili olabileceğinden yenidoğan bakımıyla ilgili doğum öncesi, sonrası ve taburculukta ailelere verilecek eğitim ve desteğe ihtiyaç vardır. Yenidoğanlar nonspesifik semptomlarla da başvurabileceğinden acil servis çalışanlarının yenidoğanların sorunları açısından bilgili olmaları, dikkatli ve özenli değerlendirme yapmaları gerekmektedir. Çalışmada verilere daha çok yatan hasta dosyalarından ulaşıldığından bazı sonuçlar olağandan yüksektir. Daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: It is thought that the number of newborn patients admitted to the pediatric emergency service has increased in recent years with the increase in the number of patients. In the study, we aimed to analyze the clinical and demographic characteristics of newborns who applied to the emergency department, to determine the urgency status and inpatients in the patients presenting with nonspecific symptoms in the crowded emergency services by making a due diligence in our institution; We aimed to allocate life-threatening situations to emergency physicians, to identify patients with risk factors for hospitalization, and to take measures to reduce unnecessary emergency room use. MATERIALS AND METHODS: The study includes a retrospective analysis of the files of newborns who applied to the Health Sciences University Keçiören Training and Research Hospital Pediatric Emergency Outpatient Clinic in the last five years. Patients' age, gestational week, birth weight, nationality, maternal age, birth history, application complaints, preliminary diagnoses, hospitalization diagnoses, hospitalization rate, laboratory and radiological requests were recorded. RESULTS: Newborns constitute 1.41% of patients admitted to the emergency department. Patient visits are most frequently in the summer months; In 2020, the number of newborns admitted with the pandemic decreased 10 times. 1211 patients whose files could be accessed were included in the study. Their mean age was 10.18 ± 7.51 days, 56.6% were male, most of them were term and normal birth weight. 49.6% of the cases applied in the first week. The most common reasons for admission are jaundice, control, malnutrition, restlessness, and sleepiness. The most common complaints in emergency admissions were jaundice and malnutrition, restlessness and nasal discharge in non-emergency patients. The most common preliminary diagnoses of the patients; Indirect hyperbilirubinemia in children younger than 14 days, normal examination; pneumonia, upper, colic in adults. Patients presenting with nonspecific symptoms such as restlessness, fever, drowsiness, malnutrition, and vomiting were most commonly diagnosed with indirect hyperbilirubinemia, pneumonia, and sepsis. The hospitalization rate was 47.6%, 56.2% of the hospitalized patients were 7 days old and below, 55.3% were male, 74.4% were term, 84.4% were normal birth weights. The most common reasons for hospitalization are indirect hyperbilirubinemia, pneumonia, urinary tract infection and aspiration. After discharge, one third of the patients did not come to the outpatient clinic controls. CONCLUSION: Newborns admitted to the emergency department are most frequently admitted in the first two weeks postnatally because of jaundice and malnutrition. Even for control purposes, it is seen that the application is excessive. One third of the patients did not come to the outpatient clinic controls. Since this situation may be related to the insufficient knowledge and interest of the families in newborn care, there is a need for education and support to be given to the families before, after and after the birth regarding newborn care. Since newborns may present with nonspecific symptoms, emergency service workers should be knowledgeable about the problems of newborns, and should be careful and evaluate. In the study, some results were higher than usual, as the data were mostly obtained from inpatient files. More extensive studies are needed.