İş performansı ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Şirket örneği
Investigation on the relationship between business performance, business satisfaction and business learning intention: Company example
- Tez No: 547348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: iş performansı, iş tatmini, işten ayrılma niyeti, business performance, job satisfaction, intention to leave work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma iş performansı, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma literatürde bulunan yerli ve yabancı kaynakların incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda oluşturulan kavramsal bölüm ve kavramların birbiriyle ilişkisini ortaya koyabilmek için araştırma bölümünden oluşmaktadır. Araştırmanın literatür taramasında yer alan iş performansı kavramı, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti kavramı üzerine yapılan araştırmalar, yayınlanan makaleler, kitaplar ve dergilerden yararlanılarak kavramsal bölüm tamamlanmıştır. Araştırmada yöntem ve verilerin toplanmasına, evren örneklem büyüklüğü gibi kavramlara yer verilmiştir. Araştırmanın modeli olarak personellerin, iş performansının, iş tatmininin, işten ayrılma niyetini etkileyip etkilemediğini test etmek amacıyla betimsel ve ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmada kullanılan anket yöntemi sonucunda elde edilen verilerin analizi yapılarak iş performansının, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerine etkilerini ifade edebilmek adına bulgular ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda araştırmanın sonucunda değerlendirmeler yapılarak çeşitli önerilerde bulunularak çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is designed to examine the relationship between job performance, job satisfaction and intent to leave work. The research consists of a research department in order to be able to reveal the relation between conceptual sections and concepts formed as a result of the examination and evaluation of the domestic and foreign sources in the literature. In the conceptual section of the study has been completed by exploring the concepts of work performance, job satisfaction and intention to leave the work in the literature, published articles, books and magazines. The concepts such as the collection of methods and data used, sample size of the universe were included in the study. A descriptive and relational screening model was chosen to test whether the performance of the staff, the job satisfaction, and the intention to leave the work as a model of the study. In the study, the results of the questionnaire method were analyzed and the findings were presented in order to express the effects of job performance, job satisfaction and job separation intention. As a result of the research findings obtained, evaluations were made and various proposals were made and the study was concluded.