Akut romatizmal ateşli hastalarda plazma gelsolin düzeyi ve karotis intima media kalınlığı değerlendirilmesi
Evaluation of plasma gelsolin level and carotid intima-media thickness in patients with acute rheumatic fever
  1. Tez No: 547392
  2. Yazar: ORHAN ARGIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MECNUN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Romatizmal Ateş, Plazma Gelsolin Düzeyi, Karotis İntima Media Kalınlğı, Ekokardiyografi, Acute Rheumatic Fever, Plasma Gelsolin Level, Carotid Intima-Media Thickness, Echocardiography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Akut romatizmal ateş az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çocuklarda edinilmiş kalp hastalıklarının en önemli nedeni olan otoimmün bir hastalıktır. Juvenil romatoid artrit, sistemik lupus eritematozis ve bazı sıçan çalışmalarında plazma gelsolin düzeyinin farklı sonuçlar doğurduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda akut romatizmal ateş tanısı almış hastaların demografik özellikleri, ekokardiyografik bulguları, klinik ve laboratuvar bulguları prospektif olarak incelendi ve hastaların akut atak sırasında plazma gelsolin düzeyleri araştırıldı. Yöntem: Bu çalışma prospektif bir çalışmadır. Bu çalışmaya, Ağustos 2016 ile Eylül 2018 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakultesi Çocuk Kardiyoloji polikliniğine başvuran, 5-18 yaş arasında, 2015 Modifiye Jones Kriterleri'ne (2 major veya 1 major + 2 minor) (tablo 1) göre ARA tanısı alan toplam 44 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalardan tanı anında kan alınarak plazma gelsolin düzeyi çalışıldı. Kontrol grubu olarak, eş zamanlı genel çocuk polikliniğine başvuran, aynı yaş ve cinsiyetteki kronik hastalığı olmayan çocuklar seçildi. Bulgular: Hasta grubunda ortalama yaş 11 ± 3.1 iken kontrol grubunda ortalama yaş 10.7 ± 3.2 olup gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Çalışma grubundaki hastaların 26'sı kız (%59) ve 18'i (%41) erkekti. Kontrol grubunda ise 19 (%54) kız ve 16 (46) erkek vardı. Hasta grubunda sadece artriti olup karditi olmayan 15 (%34) hasta vardı. 2 (%4.5) hastada izole kardit ve 27 (%61.5) hastada ise artrit ve kardit birlikteliği mevcuttu. Hasta grubunda kontrol grubuna göre gelsolin düzeyi anlamlı yüksek saptandı. Hasta ve kontrol grubunda ateroskleroz riski açısından Karotis Doppler USG parametrelerine bakıldı. Hasta ve kontrol grubu arasında CAS, CAD ve CIMT açısından anlamlı fark saptanmadı. KAdÇ ve KAsÇ hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek idi. M-mode ve iki boyutlu EKO kullanılarak yapılan değerlendirmede sol ventrikül sistol sonu çapı (LVesD) ve MAPSE bakımından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubunda sol ventrikül posterolateral duvar kalınlığı (LVpWD), sol ventrikül diyastol sonu çapı (LVedD) ve IVS kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı. Grupların KDE ile değerlendirilmesinde, gruplar arasında S, DT ve İVRT açısından anlamlı fark yoktu. Hasta grubunda E, A, İVCT ve MPI değerleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptanırken, ET ve E/A oranı hasta grubunda daha düşük saptandı. Mitral anülus lateralinden gerçekleştirilen doku Doppler ekokardiyografik incelemede gruplar arasında E', S', İVRT', E'/A' ve MPİ' açısından istatistiksel olarak fark saptanmadı. A', DT', E/E' ve İVCT' değeri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptanırken, ET' hasta grubunda anlamlı düşük saptandı. Sonuç: ARA'lı hastalarda kalbin diastolik disfonksiyonunu gösteren LVedD, E, A, parametrelerinin artığını; E/A, E/E' ve ET süresinin azaldığını saptadık. Kalbin sistolik disfonksiyonunu gösteren İVCT süresinin uzadığı saptandı. Hem sistolik hem de diastolik disfonksiyon gösteren MPİ, İVS ve LVpWD parametrelerinin artığını gözlemledik. Gelsolin düzeyi birçok hastalıkta artıp ya da azalabilmektedir. Bizim çalışmamızda gelsolin düzeyi hasta grubunda anlamlı yüksek saptandı. Sadece artriti olan grup ile kardit + artrit birlikteliği olan grup arasında ise benzer olduğunu saptandı. Bu grup hastalarda yapılacak daha kapsamlı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır. Artmış gelsolin düzeyinin sol kalbin diastolik disfonksiyonu ile korele olduğu gözlemlendi. Sadece artritli ARA hastalarında subklinik kardiyak etkilenmenin olduğunu saptadık. ARA'lı hastalarda karotis Doppler USG ile CIMT değerlendirilmesinde CAS ve CAD değerlerinin hasta ve kontrol grubunda benzer olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Summary: Acute rheumatic fever (ARF) is an autoimmune disease which is the most significant cause of acquired heart diseses in children in underdeveloped and developing countries. Juvenile rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus have been shown to cause different outcomes in plasma gelsolin levels in some rat studies. In our study, demographic features, electrocardiographic findings, and also clinical and laboratuary findings of patients diagnosed with acute rheumatic fever have been studied prospectively, and plasma gelsolin levels of patients during acute attack have been investigated. Method: Our study is a prospective one. A total of 44 patients aged 5-18, who have applied to Yüzüncü Yıl University Medical School Pediatric Cardiology Clinic between August 2016 and September 2018 and diagnosed with ARF according to 2015 Modified Jones Criteria (2 major or 1 major + 2 minor) (Table 1), have been included in our study. Patients' blood samples have been taken and studied for plasma gelsolin levels immediately upon diagnosis of ARF. As the control group; children of the same age group and gender, who have applied to the general children's clinic between the same dates as the study group and have no chronic disease, have been selected. Findings: Average age was 11 ± 3.1 in the patient group and 10.7 ± 3.2 in the control group; and there was no meaningful difference between the groups in that sense. 26 patients (59%) were female and 18 (41%) were male in the study group. In the control group, there were 19 (%54) females and 16 (%46) males. In the patient group, there were 15 (34%) patients who had only arthritis and no carditis. In 2 (4,5%) patients there was only isolated carditis, whereas in 27 patients (61,5%) arthritis and carditis existed together. Carotid Doppler USG parameters have been analyzed for the risk of atherosclerosis in both the study and the control group. There was no meaningful difference between the study group and the control group in terms of CAS, CAD and CIMT. KAdÇ and KAsÇ were significantly higher in the patient group when compared to the control group. In the evaluation performed using M-mode and two dimensional ECHO, no meaningful difference was observed between two groups in terms of left ventricular end-systolic diameter (LVesD) and MAPSE. Left ventricular posterolateral wall thickness (LVpWD), left ventricular end-diastolic diameter (LVedD) and IVS were meaningfully higher in the patient group compared to the control group. When evaluated with KDE, no meaningfull difference observed between the gropus in terms of S, DT and İVRT. In the patient group, E, A, İVCT and MPI values were significantly higher, whereas ET and E/A rates were lower compared to the control group. In the analysis of tissue Doppler echocardiography performed through mitral annulus lateral; statistically no difference was observed between two groups in terms of E', S', İVRT', E'/A' and MPİ'. In the patient group, A', DT', E/E' and İVCT' values were meaningfully higher, whereas ET' was lower compared to the control group. Conclusion: We found that in patients with ARF; as the indicators of heart's diastolic dysfunction, parameters of LVedD, E and A increases while E/A, E/E' and ET time decreases. Also İVCT time, which indicates heart's diastolic dysfunction, elongates in this group. Furthermore, we observed that MPİ, İVS and LVpWD parameteres, which indicates both systolic and diastolic dysfunction of heart, increases in the patient group. Gelsolin levels may increase or decrease in many types of diseases. In our study, gelsolin levels were meaningfully higher in the patient group. Gelsolin levels were observed to be similar between the group that had only arthritis and the group that had carditis + arthritis together. We need larger and multi-centered studies on patients of those groups. It is observed that the increased gelsolin level is correlated with the diastolic dysfunction of the left heart. In ARF patients who has only arthritis, we observed the existence of subclinical cardiac affection. When evaluating CIMT using cartoid Doppler USG, we found that CAS and CAD values are similar in both the ARF patient group and the control group.