Farklı örneklerde bulunan kurkuminin tuz destekli homojen sıvı faz mikroekstraksiyonu yöntemi ile ayrılması ve zenginleştirilmesi
Separation and preconcentration of curcumin with salt supported homogenous liquid phase microextraction method in different samples
- Tez No: 547414
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tuz Destekli Homojen Sıvı Faz Mikroekstraksiyonu, Antioksidan, Kurkumin, Ayırma-Zenginleştirme, Sikloheksilamin, UV-Vis Spektrofotometrisi, Salt Supported Homogeneous Liquid Phase Microextraction, Antioxidant, Curcumin, Separation-Preconcentration, Cyclohexylamine, UV-Vis Spectrophotometry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Antioksidanlar serbest radikallerin daha kararlı kimyasal yapılara dönüşmesinde rol oynarlar. Özellikle son yıllarda fenolik antioksidanlar üzerine araştırmalar hız kazanmıştır. Kurkumin antioksidan özellik gösteren doğal fenolik bir bileşiktir. Bu tez çalışmasında, eser miktardaki kurkuminin tuz destekli homojen sıvı faz mikroekstraksiyon yöntemiyle zenginleştirilmesi ve UV-Vis spektrofotometresi ile tayini için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Sulu örnek fazında bulunan kurkumin pH 3,0' da ekstraksiyon çözücüsü olarak sikloheksilamin fazına ekstrakte edildikten sonra UV-Vis spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. Yöntem üzerinde etkili olan örnek çözeltisinin pH' sı, tuz miktarı, çözücü miktarı, örnek hacmi gibi analitik parametreler optimize edilmiştir ve farklı matriks türlerinin etkileri araştırılmıştır. Kurkumin için gözlenebilme sınırı 14,4 µg L-1, tayin sınırı 48,0 µg L-1 olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen yöntem gıda örneklerinde kurkuminin tayinine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Antioxidants play a role in the transformation of free radicals into more stable chemical structures. Research on phenolic antioxidants has accelerated in recent years. Curcumin is a natural phenolic compound with antioxidant properties. In this thesis, a new method has been developed for preconcentration and UV-Vis spectrophotometric determination of the trace amount of curcumin with salt-supported homogenous liquid phase microextraction method. The curcumin was transferred into organic phase by extraction using cyclohexylamine as the extraction solvent at pH 3,0 and then determined by UV-Vis spectrophotometry. For the method, the analytical parameters such as the pH of the sample solution, the amount of salt, the amount of the solvent were optimized and the effects of the different matrix types were investigated. The limit of detection and the limit of quantification values were 14,4 and 48,0 µg L-1, respectively for the curcumin. The developed method was applied for the food samples.