Liderlik yaklaşımları bağlamında otomotiv sektöründe örnek olay incelemesi
A case study in the automotive sector in the context ofleadership approaches
  1. Tez No: 547561
  2. Yazar: EDA KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Yaklaşımları, Toyota, Leadership, Leadership Approaches, Toyoto
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Liderlik, insanların tarih boyunca beraber hayat sürdükleri ve yönetimin söz konusu olduğu her alanda gündemi meşgul eden önemli bir konu olmuştur. Bu çerçevede etkili bir liderlik tarzının hayat bulması için lider ile çalışan personelin devamlı olarak işbirliği içerisinde olmaları gerekmektedir. Bu sebepten ötürü, liderlik mevzusu insanlık tarihi boyunca üzerinde hep tartışması olan ve bundan sonra da konuşulmaya devam edecek olan en temel mevzulardan birisidir. Bu noktadan hareketle hazırlanan araştırmada Toyota Yaklaşımı'nın liderlik ekseninde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, teorik olarak gerçekleştirilmiş olup, konuyla ilgili araştırma, kitap, bilimsel makaleden faydalanılmıştır. Araştırmada teorik olarak, Toyota yönetim anlayışını etkileyen faktörler, Toyota işletmecilik anlayışının özellikleri ortaya konmuştur. Araştırmanın sonunda, Türkiye kapsamında, tüm dünyaya ilan edilen yönetim değerleri adı altında Liderlik Toyota Yaklaşımı bir yönetim felsefesi olarak incelenmiştir. Yapılan görüşme çerçevesinde Toyota'nın rekabet yeteneğini, insanların bilgi ve kabiliyetine dayandırmak sureti ile rakiplerinden ayrıştığı ortaya çıkmıştır. Ortaya koyulan Toyota Yaklaşımının işletmede lider-üye etkileşimini doğru dinamikler çerçevesinde kurgulandığını; demokratik, karizmatik, babacan, işlemsel ve dönüşümcü liderlik tarzlarının birlikte uygulaması çerçevesinde çalışanların verimlilik ve bağlılığını artırıcı örgüt kültürünün yaratıldığı görülmüştür. Bununla birlikte iş görenlerin başarı karşısında liderleri tarafından ödüllendirildiği, bu ödüllerin prim yerine çeşitli hediyeler ve kariyer imkanları ile ortaya çıktığı belirlenmiştir. Yönetim sistemi Toyota'da personellerin fikir üretme, gelişim gösterebilme ve sorunları çözebilme yeteneklerini ifade etmelerine olanak tanıyan ve özellikle bu yeteneklerini kullanmalarını hedefleyen sistemdir. Şirketin başarı sağlayabilmesi için insan kaynaklarının etkin yönetiminin çok önemli olduğu bilincinden yola çıkarak, etkili toplum yönetimi ve gelişim durumu için her basamaktaki personelin Toyota değerlerini benimseyip, araştırma bölgesinde uygulaması gerektiği vurgulanmaktadır. Değerlerin bu şekilde çalışana ve bu çalışanı geliştirmekle sorumlu olan liderine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Leadership has been an important topic that has kept people busy on the agenda in every field where life has taken place together and the management has been talking about. In order to realize an effective leadership style in this framework, the staff working with the leader must constantly cooperate. For this reason, the leadership position always Research has been carried out theoretically, and research, books, scientific articles and electronic resources on the internet have been used. Theoretically, the factors affecting the Toyota management approach and the characteristics of the Toyota management approach have been revealed., The scope Turkey, under name announced to the world that values management Toyota Leadership Approach it is studied as a management philosophy. framework interview, revealed Toyota's competitiveness is differentiated from its competitors by basing knowledge ability people. Toyota Approach, which was put forward, was structured correct dynamics leader-member interaction the enterprise; that organizational culture has been created to increase the productivity and loyalty of employees of the application of democratic, charismatic, fatherly, operational and transformational leadership styles. However, employees are rewarded by their leaders in the face of success, and these prizes come up with various gifts and career opportunities instead of premiums. The management system is the system that allows its employees to use their thinking, development and problem-solving skills, and in particular to use. the effective management of human resources is very important and that the employee at all levels should adopt Toyota values and apply them in the field of study for effective human resource management and development. The adoption and survival of values depends on the employee and the leader responsible for developing this employee.