Şizofreni tanısı alan hastalarda mizaç ve karakter özelliklerinin içgörü ile ilişkisi, sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması
Effect of temperament and character features on insight in patients with schizophrenia, comparison with healthy volunteers
  1. Tez No: 547572
  2. Yazar: SUNA SOĞUCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MEHMET ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, içgörü, mizaç, schizophrenia, insight, temperament
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Tez çalışması kapsamında şizofreni tanısı almış hastaların karakter ve mizaç özelliklerinin, içgörü ile ilişkisinin incelenmesi ve sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaçla Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine başvuran, DSM-V tanı kriterlerine göre şizofreni tanısı alan 50 kişinin herbiri ile toplamda bir kez psikiyatrik görüşme yapılmış ve sosyodemografik veri formu, pozitif ve negatif sendrom ölçeği (PANSS), içgörünün üç bileşenini değerlendirme ölçeği (İÜBDÖ), mizaç ve karakter envanteri ölçeği (MKE) uygulanmıştır. Sağlıklı gönüllülere ise mizaç ve karakter envanteri ölçeği (MKE) sosyodemografik veri formu uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamında içgörü puanları ile yenilik arayışı toplam, kendi kendini yönetme toplam pozitif, zarardan kaçınma toplam ile negatif ilişkili bulduk. İçgörü düzeyinde artışın pozitif semptomlar, negatif semptomlar şiddetinde azalma ile ilişkili olduğunu bulduk. Sonuç: Çalışma kapsamında mizaç ve karakter özelliklerinin içgörü açısından ön belirleyici olabileceği ve tedavi uyumu açısından önemli olduğunu ve içgörünün hastalığın gidişatı ve prognoz üzerinde etkili olduğunu düşünmekteyiz. Daha fazla sayıda hastayı kapsayan izlem çalışmalarıyla çalışmamızın desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the character and temperament characteristics of patients with schizophrenia and to compare them with healthy volunteers. Method: For this purpose, psychiatric interviews were performed once in total with 50 people diagnosed with schizophrenia according to DSM-V diagnostic criteria and applied to Akdeniz University Faculty of Medicine Mental Health and Diseases Hospital. The scale of temperament and character inventory (TCI), positive and negative syndrome scale , scale of assessment of three components of insight was applied. The temperament and character inventory and sociodemographic data form were applied to healthy volunteers. Discussion: Within the scope of the study, we found that total of novelty seeking with insight scores were negative, self-directed positive, and negative associated with total harm avoidance. We found that the increase in insight level was associated with positive symptoms, a decrease in severity of negative symptoms. Results: We think that temperament and character traits can be predictive in terms of insight and that it is important for treatment compliance and insight is effective on the prognosis and prognosis of the disease. Our study should be supported with follow-up studies involving more patients.