Akral melonositik lezyon prevalansı, dermatoskopik patern analizi ve farkındalık oranlarının değerlendirilmesi
The evaluation of the prevalence of acral melanocytic lesions, dermoscopic patterns and awareness rates
  1. Tez No: 547675
  2. Yazar: ZEYNEP KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA BAYKAL SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akral melanositik nevus, prevalans, dermatoskopi, nevüs farkındalık, patern analizi, acral melanocytic nevi, prevalence, dermatoscopy, nevus awareness, pattern analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Akral bölgede nevüslerle sık karşılaşılmasına rağmen ülkemizde akral nevüs prevalansı bilinmemektedir. Çalışmamızda akral nevüs prevalansının ortaya koyulması, akral nevüslerin dermatoskopik paternlerinin belirlenmesi ve hastaların farkındalık oranlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Ekim 2016 - Ekim 2017 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran 2644 hastanın palmar ve plantar derisini inceledik. Tüm hastalar için anket formu doldurulup hastaların sosyodemografik özellikleri belirlenmiştir. Tespit edilen nevüslerin özellikleri ve dermatoskopik görüntüleri kaydedilmiştir. Bulgular: 2644 hastanın 206'sında en az bir akral nevüs tespit edildi. Toplam 260 nevüs incelendi. Akral nevüs prevalansı %7,8 idi. Kadınlarda prevalans %8,7, erkeklerde ise %6,3'tü, Fitzpatrick deri tipi III-IV olanlarda %8,6 ve I-II olan gönüllülerde % 6 idi. Nevüs farkındalık oranı %73,8 idi. Tüm nevüslerin %51.5 paralel oluk paternine, %13.5 kafes benzeri paterne, %7.7 homojen paterne sahipti. 3 kişide paralel sırt paterni görüldü. Sonuç: Çalışmamız ülkemizde akral nevüs prevalansının ortaya koyan ilk geniş katılımlı çalışmadır. Çalışmamıza göre; akral nevüs prevalansı koyu deriye sahip olan hastalarda, kadın cinsiyette daha yüksekti. Ayrıca 40 yaş üzeri hastalarda akral nevüs prevalansının azaldığını tespit ettik. Genel nevüs farkındalık oranı kadınlarda, palmar yerleşimli nevüslerde daha yüksekti.
Özet (Çeviri)
Objectıve: Despite the frequent encounter with the nevi in the acral region, the prevalence of acral nevi is unknown in our country. In this study, we aimed to determine the prevalence of acral nevi and the dermatoscopic patterns of acral nevi and to evaluate the awareness of patients. Methods: We examined the palmar and plantar skin of 2644 patients who applied to Karadeniz Technical University Medical Faculty, Skin and Venereal Diseases outpatient clinic between October 2016 - October 2017 . A questionnaire of sociodemographic characteristics was completed from all patients. The characteristics and dermatoscopic images of the detected nevi were recorded. Results: 206 of 2644 patients had at least one acral nevi. A total of 260 nevus were examined. The prevalence of acral nevi was 7.8%. The prevalence was 8,7% in women, 6,3% in men, 8.6% in Fitzpatrick skin type III-IV and 6% in I-II. The nevus awareness rate was 73.8%. 51.5% of all nevi had parallel furrow pattern, 13.5% of them had lattice-like pattern and 7.7% had homogeneous pattern. Parallel ridge pattern was seen in 3 patients. Conclusıons: Our study is the first large-scale study of that show the prevalence of acral nevi in our country. According to our study; the prevalence of acral nevi was higher in patients with darker skin type, female sex. We also found that the prevalence of acral nevus decreased in patients over 40 years of age. The general awareness of nevi was higher in women and in nevi of palmar region.