Simülasyon mankeni üzerine uygulanan göğüs basısı kalitesi ile kurtarıcı özellikleri arasındaki ilişki
The relationship between the quality of the chest pressure and the rescuer properties on the simulation manikin
- Tez No: 547678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Göğüs Basısı, Kardiak Bası, Kardiak Kompresyon, Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR), Temel Yaşam Desteği, Chest Press, Cardiac Bash, Cardiac Compression, Cardiopulmonary Resuscitation (CPR), Basic life support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bilinci kapalı, solunumu olmayan ve kalbi durmuş hasta yada yaralıların spontan dolaşımlarının geri döndürülebilmesi için yapılacak olan etkin resüsitasyon uygulamaları büyük önem taşımaktadır. Bu tür durumlarda dolaşımın ve solunumun vakit kaybetmeksizin desteklenmesi gerekmektedir. Kardiyopulmoner Resüsitasyon desteği uygulanırken, uygulamaların resüsitasyon klavuzlarınca belirlenmiş güncel öneriler doğrultusunda yapılması gerekmektedir. Resüsitasyon ihtiyacı olan hasta ve yaralılarda nörolojik sekel olmaksızın spontan dolaşımın geri dönebilmesini sağlamak ve optimum resüsitasyon başarısını arttırmak temel hedef olmalıdır. Dolayısıyla resüsitasyon uygulayacak kurtarıcılara güncel eğitimler verilerek, kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamalarını doğru ve hızlı biçimde gerçekleştirmeleri sağlanmalıdır. Günümüzde eğitim sürecinde, kullanımı oldukça yaygınlaşan bilgisayar destekli simülasyon mankenleri kullanılmakta ve gerçeğe yakın oluşturulan senaryolarla kurtarıcıların resüsitasyon uygulama performansları değerlendirilmektedir. Bu araştırmayla, acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının fiziki özelliklerinin kardiyopulmoner resüsitasyon esnasında uyguladıkları kardiak basılara etkisi ve aralarında ki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan 32 gönüllü asistan doktor, hemşire, att, sağlık memuru ve paramedikler ile ayakta, tabure üzerinde ve yerde dizüstü olmak üzere üç farklı pozisyonda yetişkin ileri yaşam desteği simülatör mankeni kullanılarak 2 dakika süre ile kardiyopulmoner resüsitasyon basamaklarına uygun kardiak basılar gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Bağımlı Örnek T Testi kullanılmıştır. Sonuç olarak katılımcılarımızın fiziki özelliklerinin kardiak bası kalitesini pek fazla etkilemediği gözlemlenmiştir. Bununla birlikte uygulayıcıların ayakta, tabure üzerinde yada yerde dizüstünde kardiak basılar uyguluyor olması kardiak bası kalitesini etkilediği gözlemlenmiştir. Özellikle ülkemizde resüsitasyon ihtiyacı olan hasta ve yaralılarda yüksek sağ kalım oranlarının arttırılması için kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamaları ile ilgili güncel eğitim çalışmalarının ve bu hususta ki araştırmaların arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Effective resuscitation practices are of great importance in order to recover spontaneous circulation of unconscious, non-breathing and heart stopped patients or wounded people. In such cases, circulation and respiration should be supported without losing time. When applying Cardiopulmonary Resuscitation support, applications should be performed according to the current recommendations determined by resuscitation guidelines. In patients and wounded patients who need to be resuscitated, it should be the main goal to ensure the return of the spontaneous circulation without neurological sequelae and to increase the success of the optimal resuscitation. Therefore, by providing current training to resuscitation rescuers, cardiopulmonary resuscitation should be performed correctly and quickly. Nowadays, computer-aided simulation models are used in the education process, and the performance of resuscitation of rescuers is evaluated by realistic scenarios. The aim of this study was to evaluate the relationship between the physical characteristics of the healthcare workers in emergency health services and their effects on cardiopulmonary resuscitation. In this direction, 32 volunteer assistant doctors, nurses, att, health officers and paramedics who work in the Department of Emergency Medicine of Selcuk University Medical Faculty participated in the study. Cardiac pressures suitable for cardiopulmonary resuscitation steps were performed for 2 minutes using a simulator manikin with adult advanced life support in three different positions such as standing, stool and on the floor. One-way analysis of variance (ANOVA) and Dependent Sample T Test were used to evaluate the data. As a result, it was observed that the physical characteristics of our participants did not affect cardiac pressure quality very much. However, it was observed that the practitioners applied cardiac pressures on their feet, on the stool or on their knees on the floor, affecting the quality of the cardiac pressure. In order to increase the rate of high survival in patients and patients who are in need of resuscitation in our country, current education studies and researches on cardiopulmonary resuscitation should be increased.