Hepatit B virus taşıyıcısı hemodiyaliz hastalarında hepatit D infeksiyonu araştırılması
Investigation of hepatitis D infection in hepatitis B virus carrier hemodialysis patients
  1. Tez No: 54771
  2. Yazar: AYTÜL ERDUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İ. HAKKI BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit Delta antijen, antikor, hemodiyaliz, Hepatitis delta antigen, antibodies, hemodialysis
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
HEPATİT B VİRÜS TAŞIYICISI HEMODİYALİZ HASTALARINDA HEPATİT D İNFEKSİYONU ARAŞTIRILMASI T AYTÜL ERDUR 1.ÖZET Delta hepatiti, infektivitesi için Hepatit B Virusu'na (HBV) gerek duyan detektif bir RNA virusu olan Hepatit Delta Virusu'nun (HDV) etken olduğu bir viral hepatittir. İvegen hepatit B infeksiyonu ile birlikte infeksiyon (koinfeksiyon) veya HBsAg taşıyıcılarında oluşan üstüne infeksiyon (süper infeksiyon) biçiminde gidiş gösterebilir. İvegen delta birlikte infeksiyonunun klinik gidişi değişken olup, süreğenleşme oranı düşüktür (%2). Buna karşın, üstüne infeksiyon genellikle ciddi gidişli olup, olguların %70-80'inde süreğen HDV infeksiyonuna yol açar. Dünyada 300 milyondan fazla HBsAg taşıyıcısı olup, bunların %5'i (15 milyon) HDV ile infektedir. Türkiye, HDV infeksiyonu açısından HBV'ye benzer biçimde orta endemik bölgede yer almaktadır. Özellikle HBV taşıyıcıları HDV infeksiyonları için risk altındadır. Gerek HBV gerekse HDV'nin bulaşımında parenteral girişimlerin sıklığı nedeniyle hemodiyaliz hastaları riskli bir grup oluşturmaktadır. Yapılan bir çok araştırma da bunu doğrulamaktadır. Bu çalışmada, İzmir bölgesinde hemodiyaliz ünitelerinde sağaltım gören süreğen renal yetmezlikli 60 HBsAg olumlu olguda ELISA yöntemi ile HDV antijen ve antikorları araştırılmıştır. Hastaların 40'ı erkek, 20'si kadın olup, ortalama yaş 40.8±1.55'tir. Çalışma grubunda HDAg olumluluğu %1.7 bulunmuştur. Olguların hiçbirinde anti-delta olumluluğu saptanmamıştır. 60 olgunun 27'si (%45) anti-HCV olumludur. Tanık grubundaki HBsAg olumlu 50 olguda, anti-HCV ve HDV olumluluğu sırasıyla %6 ve %8' dir. HBsAg olumlu hemodiyaliz hastaları HDV infeksiyonu için bir risk grubu olarak belirtilmesine karşın, saptadığımız bu düşük HDV oranı infeksiyonun toplumda da yüksek olmasına ya da gelişen teknolojilere bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF HEPATITIS D INFECTION IN HEPATITIS B VIRUS CARRIER HEMODIALYSIS PATIENTS 2.SUMMARY Delta hepatitis is a viral hepatitis caused by a defective RNA virus, Hepatitis Delta Virus (HDV), requiring the presence of Hepatitis B Virus (HBV) for infectivity. It takes place either as a superinfection in carriers of HBsAg or as a coinfection with acute hepatitis B. The clinical course of acute coinfection is variable but the chronicity rate is low (about 2%). However, the superinfection in the HBsAg carriers usually appears to be severe and leads to chronic HDV infections in 70-80% of the cases. It is estimated that there are more than 300 million HBsAg carriers in the world and at least 15 million (5%) of them are infected with HDV. HDV infection is placed in mid endemic area like HBV infection in Türkiye. Especially, HBV carriers make up the main risk group for HDV infections. Hemodialysis patients as a risk group for both the HBV and HDV infection show greates risk for the spread of both of these infection due to the frequency of intravenous manipulations. Recent studies support these results. In our study, the prevalance of HDV infection was investigated by using ELISA method in 60 HBsAg positive patients undergoing hemodialysis treatment at different hemodialysis units in İzmir due to chronic renal failure. There were 40 male and 20 female patients with a mean age of 40.8 ±1.55. Seropositivity for hepatitis delta antigen was found to be 1.7%. None of the patients had anti-delta antibody positivity. Of the 60 patients, 27 (45%) had serological evidence of HCV infection. Fifty patients of the control group, who were determinated as positive for HBsAg, seropositivity for anti-HCV and HDV were 6% and 8% respectively. Although HBsAg positive hemodialysis patients could be the risk group for HDV infection, low ratio for HDV was observed in our study, so this could also explain the high ratio of the infection in the society or it can be related to the developing technologies.