Üniversite öğrencilerinde belirsizliğe tahammülsüzlük, endişe ve bilişsel sınav kaygısı
Understanding, unlimited and counseling examination
- Tez No: 547766
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB ERENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe tahammülsüzlük, sınav kaygısı, endişe, BTÖ, BSKÖ, PSEÖ, Intolerance of uncerteanity, test anxiety, worry, IUS, CTAS, PSWQ
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezde, üniversite öğrencilerinin belirsizliğe tahammülsüzlük, endişe ve bilişsel sınav kaygısı düzeylerinin birbirleriyle olan ilişkisi araştırılmış ve mevcut demografik farklılıklar test edilmiştir. Çalışmada verilerin toplanmasında Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ), Bilişsel Sınav Kaygısı Ölçeği (BSKÖ) ve Penn State Endişe Ölçeği (PSEÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t-tesi, ANOVA ve korelasyon analizi gibi yöntemlerden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre hem belirsizliğe tahammülsüzlük hem de sınav kaygısı, cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Kız öğrencilerin belirsizliğe tahammülsüzlük ve sınav kaygısı düzeyleri erkek öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Bunun yanı sıra öğrencilerin belirsizliğe tahammülsüzlükleri, yaş, mezun oldukları lise türü, anne-baba eğitimleri ve gelirlerine göre anlamlı bir şekilde farklılık göstermemektedir. Bunlara ilave olarak öğrencilerin sınav kaygıları kaçıncı sınıfta olduklarına, üniversite giriş sınavı başarı sıralarına ve anne ya da babalarının eğitim seviyelerine göre farklılık göstermektedir. Öte yandan yaş, gelir ve barınma tercihleri gibi değişkenler yönünden öğrencilerin sınav kaygıları anlamlı bir şekilde farklılaşmamıştır. Bu bulguların yanı sıra sınav kaygısı, belirsizliğe tahammülsüzlük ve endişe arasında güçlü ve pozitif yönlü bir korelasyonun varlığı ispatlanmıştır. Bir başka ifadeyle, yüksek belirsizliğe tahammülsüzlük ve/veya endişenin, yüksek sınav kaygısına sebep olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Uncertainty Intolerance, Worry, and Cognitive Test Anxiety in University Students In this thesis, the relationship between university students' intolerance of uncerteanity, worry and cognitive test anxiety levels were investigated and existing demographic differences were tested. Intolerance of Uncerteanity Scale (IUS), Cognitive Test Anxiety Scale (CTAS) and Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) were used to collect data. In the evaluation of the data, independent sample t-test, ANOVA and correlation analysis were used. According to the findings, both intolerance of uncerteanity and test anxiety differed significantly by gender. Female students' uncertainty intolerance and test anxiety levels were higher than the male students. In addition, students' uncertainty intolerance levels do not differ significantly by age, the type of high school they graduate, their parents' education and monthly income. In addition to these, class levels, the success of the university entrance exam and the level of education of their parents were found effective on the test anxiety. On the other hand, in terms of variables such as age, income and shelter preferences, the students' exam anxiety did not differ significantly. Also, there is a strong and positive correlation between test anxiety, intolerance of uncerteanity and worry. In other words, it has been concluded that high uncertainty intolerance and / or worry cause high test anxiety.