Geniş apeksli dişlerde farklı dolum maddelerinin mikrobiyal sızdırmazlığın incelenmesi
Investigation of microbial sealing ability of different fillers in large apex teeth
  1. Tez No: 547888
  2. Yazar: OKSANA OTURGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR GÜNDAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: apikal sızdırmazlık, bakteriyel sızıntı, MTA, Fillapex, AH-plus, Apical sealing, bacterial leakage, MTA, Fillapex, AH-plus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma, farklı apikal genişliğe sahip dişlerde kanal dolum maddelerinin Proroot MTA, Fillapex ve AH-plus apikal sızdırmazlıklarının bakteriyel yöntemle belirlenmesini amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda, 100 adet çekilmiş tek kanallı üst anterior dişler kullanıldı. Dişler 9 farklı deney grubuna ayrıldı (n=10). Geri kalan 10 adet diş ise pozitif ve negatif kontrol grubu olarak kullanıldı. Tüm kök kanallar Step-Back tekniğine göre ISO 40, 80 ve 120'e kadar apikal foramen açık olacak şeklinde prepare edildi. Kanalların dolumu MTA, Fillapex+gutaperka, AH-plus+ gutaperka ile yapıldı. Çalışmamızda Proteus vulgaris suşu kullanıldı. Bakteri geçiş testi düzeneğini oluşturmak için 1.5 ml'lik polipropilen mikrosantrifüj tüpleri kullanıldı. Her 24 saatte bir üstteki mikrosantrifüj tüpünde bulunan P.vulgaris süspansiyonu tazesi ile değiştirildi. Bakteri geçişi, fenol-red indikatörlü sıvı besiyerine ulaşan bakterinin üremesi ile ortam pH'sının aside kayması sonucu düzenekte altta yer alan mikrosantrifüj tüpü içerisindeki besiyeri renginin sarıya dönmesi ile saptandı. Deney süresince (60 gün) kullanılan düzenekler günlük kontrol edilerek mikrobiyal sızıntı tespit edildiğinde kaydedildi. Bulgularlar: Tüm gruplar arasında bakteriyel sızdırmazlık açısından anlamlı farklılık bulunmuştur (p < 0,05). Ortalama bakteriyel sızıntı günü en fazla olan MTA grubunda, en az ise Fillapex grubunda elde edilmiştir. Apikal genişlikleri ISO 40-80-120 olduğu tüm gruplarda en az sızıntı MTA grubunda, en fazla sızıntı Fillapex grubunda elde edilmiştir. Gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Sonuçlar: Araştırmamızın sonuçlara göre geniş apeksli dişlerde bakteriyel sızdırmazlığın sağlanmasında en etkili kanal dolgu maddesinin Proroot MTA olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the bacterial leakage of different apical sized teeth obturated with different filling materials (Proroot MTA, Fillapex and AH-plus). Materials and methods: In our study, 100 single-rooted human upper anterior teeth were divided into 9 different experimental groups (n=10). 10 teeth were used as positive and negative control groups (n=5). Root canals were prepared with Step-Back technique to ISO 40, 80 and 120 with open apical foramen. The canals were filled with MTA, Fillapex + guttapercha, AH-plus + guttapercha. Proteus vulgaris strain was used in our study. 1.5 ml polypropylene microcentrifuge tubes were used to construct the bacterial transition test apparatus. Each 24 hours the Proteus vulgaris suspension were replaced with the fresh in the microcentrifuge tube. The phenol red broth turns yellow when leakage has occurred by a bacterium that ferments sugar and changes the pH of the liquid.The samples were checked daily and the leakage day was recorded. Results: The minimum bacterial leakage was obsereved in MTA groups and the maximum bacterial leakage was obsereved Fillapex groups (p < 0,05). Conclusion: The minimum leakage in all groups was obtained in the MTA group, the maximum leakage was obtained in the Fillapex group. A statistically significant difference was found between the groups. According to the results of our study, it was found that Proroot MTA was the most effective root canal filler in providing apical sealing in wide apexed teeth.