Akdeniz Bölgesi'nde alkol kullanan bireylerde aleksitimi ile pozitif ve negatif duygudurum arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between alexithymia and the positive and negative affect in people using alcohol in Mediterranean Region
  1. Tez No: 547961
  2. Yazar: IŞIL TOKA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı, Aleksitimi, Negatif duygudurum, Pozitif duygudurum, Alcohol Addiction, Alexithymia, Negative affect, Positive affect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı Akdeniz Bölgesi'nde alkol kullanan bireylerde aleksitimi ile pozitif ve negatif duygudurum arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya gönüllü katılan bireylerin alkol kullanım sıklıkları, aleksitimi düzeyleri, pozitif ve negatif duygudurumları incelenmiştir. Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışması'nda yer alan dokuz demografik bölgeden biri olan Akdeniz Bölgesi içerisinde yaşayan ve 18 yaşın üstünde olan 2800 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem çeşitli çalışma ve kamu alanlarından seçilmiştir. Toplam örneklemin %49,8'i kadın (n=1395), %50,2'si erkektir (n=1405) ve yaş ortalaması 33,2'dir. Verilerin toplanmasında demografik bilgilere ilişkin soruların yer aldığı araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PNDÖ) ve 20 Maddelik Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS21 kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Verilerin analizinde Tukey Tek Yönlü ANOVA Analizi ve Lineer Regresyon kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda negatif duygudurumu ile alkol bağımlılığı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların alkol kullanım sıklıkları ile negatif duygudurumları arasındaki ilişki incelendiğinde, alkol kullanmayanlar ile haftada 1-2 defa alkol kullananlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between alexithymia and the positive and negative affect in alcohol consumers in Mediterranean Region. Alcohol consumption frequency, alexithymia levels, positive and negative affect of the volunteers were examined. The sample consists of 2800 people who are 18 years old or older and live in Mediterranean Region, which is one of the nine demographic regions that takes place in The Study of Turkey's Addiction and Mental Health Map. The samples were chosen from various workplaces and public spaces. 49,8 percent of the participants were female (n=1395) while 50,2 percent of them were male (n=1405) and average age is 33,2. The data has been collected by using Toronto Alexithymia Scale, Positive and Negative Affect Schedule and Socio-demographic Background Form, which were created by the researcher. The data has been been analyzed by using SPSS21. Tukey One-way ANOVA Analysis and Linear Regression have been used for the analysis. As a result of this study, a positive correlation between negative affect and alcohol addiction was found. The examination of the relationship between alcohol consumption frequency and negative affect of the participants showed a statistically-meaningful difference between alcohol non-users and those who consume once or twice a week.