Yolsuzluk-ekonomik büyüme ilişkisi
Corruption - economic growth relatinship
- Tez No: 548037
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN KÜNÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: yolsuzluk, ekonomik büyüme, uluslar arası şeffaflık örgütü, corruption, economic growth, international transparency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yolsuzluk son yıllarda bütün dünyada gittikçe yaygınlaşan bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Yolsuzluk suçu hem özel sektörlerde hem de devlet dairelerinde çeşitli şekillerde işlenmektedir. Yolsuzluklar devleti, bireyleri, toplumu, kısacası tüm insanları ilgilendirir ve ülkelerin büyümesini etkiler. Doğası gereği gizli bir eylem olan yolsuzluk; ekonomilerde yatırım, büyüme, gelir dağılımı gibi makroekonomik büyüklükleri olumsuz şekilde etkiler. Önlem alınmadığı takdirde yolsuzluk toplumu ayakta tutan, toplumsal barışı ve huzuru sağlayan temel değerlerden güven, adalet ve eşitlik duygularını tahrip eder, sonuçta kimsenin birbirine güvenmediği, eline bir fırsat geçtiğinde kendisine hakkı olmayan kazanç sağladığı bir kargaşa ortamına neden olur. Bu yüzden, bu tez çalışmasında yolsuzluğun tanımı yapılmış, nedenleri araştırılmış ve önleyici tedbirler ele alınmıştır. Literatürde yolsuzluk konusunda yapılmış çalışmalarda yolsuzluğun ekonomik büyümeyi olumlu veya olumsuz etkilediğin dair görüşler vardır. Buna karşın hiçbir etki bulunamamış bazı çalışmalar da vardır. Bu nedenle,literatür de bu konuda yayımlanmış yayınlar incelenmiş, elde edilen veriler analiz edilmiş, sonuçları sunulmuş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently, corruption is becoming a gradually increasing social problem worldwide. The crime of corruption is committed in both private sectors and government offices in various ways. It concerns government, individuals, community and all humans and prevents development of countries. Because corruption is a secret practice by its very nature, it influences macroeconomic measures in economies negatively, such as investment, growth, and income distribution. If not prevented, corruption destroys fundamental values; such as senses of trust, justice, social harmony and equality that keep community on its feet. Consequently, it causes chaos in a society where there are individuals that do not trust each other, run after illegal income when they get opportunity. So, in this thesis study the definition of corruption was made, its causes were investigated, preventive measures were discussed. In literature-studies carried out on corruption, there were views about the positive and negative effects of corruption on economic growth. Despite this, also there were other studies that could not find any effect. Thus, articles published in literature on this topic were scrutinized, data obtained were analyzed, results were presented and recommendations were made.