Yolsuzluk, gelir eşitsizliği ve ekonomik büyüme ilişkisi: Kırılgan beşli ülkeleri örneği (1995-2019)
The relationship of corruption, income inequality, and economic growth: The example of the vulnerable five countries (1995-2019)
- Tez No: 734696
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Gelir Eşitsizliği, Ekonomik Büyüme, Kırılgan Beşli, Panel Veri Analizi, Corruption, Income Inequality, Economic Growth, Fragile Five, Panel Data Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ekonomik büyüme, ülkeler için öncelikli hedef olmakla birlikte hem ekonomik büyümenin etkilediği hem de etkilendiği sosyal ve ekonomik faktörlerin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada söz konusu faktörlerden yolsuzluk ve gelir eşitsizliği ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin 1995-2019 dönemi için Kırılgan Beşli ülkeleri (Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye) örnekleminde ampirik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma modelinde değişkenlere ilişkin veri setleri Dünya Bankası, Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Dünya Gelir Eşitsizliği veri tabanlarından elde edilmiştir. Çalışmanın panel veri analiz sürecinde yatay kesit bağımlılığı testi için Breusch-Pagan (1980) LM testi, Pesaran (2004) Scaled LM testi ve Pesaran (2004) CD testi, homojenlik testi için Pesaran ve Yamagata'nın (2008) Delta Homojenlik testi, birim kök testi için Pesaran'ın (2004) CIPS panel birim kök testi, uzun dönem eş bütünleşme ilişkisi testi için Westerlund ve Edgerton'un (2007) LM eş bütünleşme testi ve uzun dönem katsayı tahmin testi için ise Eberhardt ve Bond'un (2009) Arttırılmış Ortalama Grup Etkisi testleri kullanılmıştır. Çalışmanın ampirik bulgularına göre, yolsuzluktaki azalmanın Endonezya'da ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilediği, gelir eşitsizliğindeki artışın ise Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika'da ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca modelde kontrol değişken olarak kullanılan brüt sabit sermaye oluşumundaki artışın Brezilya ve Güney Afrika'da ekonomik büyümeyi olumlu yönde; Hindistan'da ise ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye örnekleminde yolsuzluk, gelir eşitsizliği ve brüt sabit sermaye oluşumunun ekonomik büyüme üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Although economic growth is the primary target for countries, it is known that there are social and economic factors that both affect and are affected by economic growth. In this study, it is aimed to empirically examine the relationship between corruption and income inequality and economic growth in the sample of the Fragile 5 countries (Brazil, India, Indonesia, South Africa, and Turkey) for the period 1995-2019. In the study model, data sets related to the variables were obtained from the World Bank, Transparency International and World Income Inequality databases. In the panel data analysis process of the study, Breusch-Pagan (1980) LM test, Pesaran (2004) Scaled LM test and Pesaran (2004) CD test for cross-section dependency test; Pesaran and Yamagata's (2008) Delta Homogeneity test for homogeneity test; Pesaran's (2004) CIPS panel unit root test for unit root test; Westerlund and Edgerton's (2007) LM cointegration test for long-term cointegration relationship test; and Eberhardt and Bond's (2009) Augmented Mean Group Effect test for long-term coefficient estimation test were used. According to the empirical findings of the study, it has been determined that the decrease in corruption negatively affects economic growth in Indonesia, while the increase in income inequality positively affects economic growth in India, Indonesia, and South Africa. In addition, the increase in gross fixed capital formation, which is used as a control variable in the model, positively affects economic growth in Brazil and South Africa; In India, it has been concluded that it has a negative effect on economic growth. No statistically significant effect of corruption, income inequality and gross fixed capital formation on economic growth could be detected in the Turkish sample.