Din görevlilerinin hadis bilgilerinin mahiyeti üzerine bir alan araştırması (Kütahya ve Eskişehir örneği)
A field study on the nature of religious officials' hadith information
  1. Tez No: 548187
  2. Yazar: MELTEM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadith, Religious Official, Kutahya, Eskisehir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 344
Özet
Kütahya ve Eskişehir illerinde görev yapan din görevlilerinin hadis bilgilerinin mahiyeti üzerine bir alan çalışmasıdır. Çalışmamızın ilk bölümünde alan araştırması yapılan din görevlilerinin görev tanımları ve durum tespitleri yapılmıştır. İkinci bölümde ise din görevlilerinin hadis bilgileri ve bu hadis bilgilerini etkileyen faktörler değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise birinci ve ikinci bölümde elde edilen bulgular değerlendirilerek sonuç ve öneriler yazılmıştır. Araştırmada betimsel tarama metodu; veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 350 din görevlisine ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda din görevlilerinin kütüphanelerinde bulunan hadis kitapları, hadis kitaplarını okuma oranları, hadis kaynak bilgileri, hadis usulü, kaynağı açısından hadisler ve hadislerin sıhhat değeri gibi konularda bilgi seviyeleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonucundan hareketle din görevlilerinin hadis ilimlerinde daha donanımlı olabilmeleri için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
. It is a field study on the nature of the hadith knowledge of religious officials working in Kütahya and Eskişehir. In the first part of our study, the job descriptions and situation determinations of the religious officials who were surveyed were conducted. In the second part of the study, the hadith information of the clergy and the factors affecting this hadith information were evaluated by the survey conducted on the nature of the hadith information of religious officials. In the third chapter, the results obtained in the first and second sections were evaluated and results and suggestions were written In the research descriptive screening method; the questionnaire was used as the data collection tool. Within the scope of the research, 350 religious officials were reached. At the end of the research, the level of knowledge about the hadith books in the libraries of religious officials, the rates of reading the hadith books, the hadith methodology, the hadiths in terms of the source and the value of the hadiths were evaluated. Based on the results of the research, some suggestions have been presented for the religious officials to be better equipped in hadith sciences.