Information systems and applications in pharmaceutical reverse logistics
İlaç sektörü tersine tedarik zincirinde bilgi sistemleri ve uygulamaları
- Tez No: 548237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tersine Lojistik, Tersine Lojistik aktiviteleri, İadeler, İlaç tedarik zinciri, Tersine Lojistik Bilgi Sistemleri, Tersine tedarik zinciri entegrasyonu, Reverse Logistics, Reverse Logistics activities, Returns, Pharmaceutical supply chain, Reverse Logistics Information Systems, Reverse supply chain integration
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Son yıllarda Tersine Lojistik ve Tersine Lojistik operasyonları sadece iş dünyasının değil akademik dünyanın da artan bir şekilde ilgisini çekmektedir. Geri dönüşüm ve yeniden üretim konularının öneminin artması ve kanuni düzenlemeler de tersine lojistik çalışmalarını, tedarik zincirlerinin önemli bir faktörü haline getirmektedir. Gelişen çevre bilincine paralel olarak, tüketiciler artık ihtiyaçları doğrultusunda seçim yaparken farklı değerlendirmeler yapmaktadırlar. Günümüz tüketicileri ürün satın alırken yada kullanırken çevre dostu, geri dönüştürülebilen ve çevreye en az zarar veren ürünleri tercih etmektedirler. Dolayısıyla, tersine lojistik operasyonları iş dünyası kadar sosyal yaşamın da önemli bir parçası haline gelmektedir. Ancak ileri lojistik ile karşılaştırıldığında, tersine lojistik yönetimi yeni bir iş sürecidir; doğası gereği ileri lojistikten ayrıdır ve görece daha az keşfedilmiş bir araştırma alandır. Sağlık sektörü dünya ekonomisinin ileriye doğru yüksek büyüme potansiyeli olan endüstrilerinden biridir. İlaç endüstrisi, dünyanın üçüncü büyük endüstrisidir ve ileriki dönemlerde de yüksek büyüme oranının devam edeceği öngörülmektedir. Değişen iş koşulları ile mücadele etmek için ilaç sektörü, lojistik ve operasyon yönetimine oldukça bağımlıdır. Bundan dolayı, ilaç tedarik zincirlerinin performans belirleyici faktörlerine yakından bakmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Reverse Logistics and reverse logistics operations have attracted increasing attention in recent years not only by businesses but also the academic world. The growing importance of recycling and re-production issues, the rise in regulations also made reverse logistics activities to become a significant factor of supply chains. Developing environmental consciousness in parallel, consumers are making different evaluations when choosing between alternatives for meeting their needs. Today, consumers prefer to use or buy environmentally friendly, recyclable products that give the least damage to the environment. Therefore, reverse logistics operations are becoming an important part of the business world today and the social life. However, compared to forward logistics, reverse logistics management is a new business process and by its nature, separated from the forward supply chain, and relatively unexplored research area. Healthcare is one of the industries with great potential to contribute further towards the economy. The pharmaceutical industry, which is the third largest sector in the world, is expected to continue to grow at a high rate in the coming periods. The pharmaceutical businesses depend more on logistics and operational management to compete in the global business environment. Therefore, looking into the determinants which will improve the performance of pharmaceutical supply chain is important.