Belagat sanatlarının öğretilmesinin yabancılara Arapça öğretimindeki önemi
The importance of applying rhetoric methods in teaching Arabic to non-native speakers
- Tez No: 548247
- Danışmanlar: Prof. Dr. ADİL BEBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bedi, belgat, meani, beyan, Difficulties, Semantics, Rhetoric, Figures of Speech
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma, yabancıların Arapça öğrenimlerinde ortaya çıkan sıkıntıları çözmeyi hedeflemektedir. Bu alanda yapılan çalışma ve araştırmalar, Arap belagat ilmi eğitimine karşı ilginin az olduğunu göstermektedir. Yaptığımız bu çalışma, ana dili Arapça olmayanların Arapça eğitiminde belagat ilminin önemini ortaya koymaya çalışmakta; Arap belagat ilmini öğrenme tekniklerini, Arapça öğrenmek isteyen yabancıların karşılaştıkları zorlukları ele almakta ayrıca belagat öğrenimi konusunda yazılmış olan kitaplar hakkında bilgi sunmaktadır. Bu araştırmadan beklenen, Arapça öğreniminde belagat ilminin önemini ifade etmek, Arapça öğrenmeye çalışan yabancıların karşılaştıkları sorunları ele almak ve uygun çözümler üretmektir. Uygulama açısından, konu hakkında bir anket yaptık. Tezimizin bir parçası olarak Türkiye ve yurtdışındaki araştırmacılar tarafından daha önce üzerinde araştırma yapılmamış bir konu seçtik. Amacımız öğretmenlerin bakış açısı dikkate alınarak yabancılar için Arapça öğretmede Arap belagatının önemini ortaya koymaktır. Bu arada araştırmanın neticesinde, yabancılarda belagat öğrenimine ilginin orta seviyede olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research discusses a problem of teaching Arabic to non-native speakers. Some researches and studies noted that there is a lack of interest in the teaching of Arabic rhetoric. Theoretically, the research aims to define the importance of the rhetoric in teaching Arabic to non-native speakers and shows the methods of teaching the Arabic rhetoric and the difficulties that learners suffer from. Also, it refers to the books that had authored for teaching rhetoric to non-native speakers. This research is expected to show the importance of rhetoric in the teaching of the Arabic language and the difficulties faced by the learner of Arabic rhetoric and the attempt to find some appropriate solutions. As for the practical part, a questionnaire was done by some teachers who were teaching in Turkey and outside it. It shows the importance of rhetoric in teaching Arabic to non-native speakers from the point of view of teachers. The result of the research was that the degree of concern in teaching rhetoric to non-native speakers of Arabic is average.