Değişik klinik örneklerde Tüberküloz'un PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) ile kesin ve hızlı tanısı
Rapid and definitive diagnosis of tuberculosis in different clinical specimens by polymerase chian reaction
  1. Tez No: 54832
  2. Yazar: DERYA ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: PCR (Polymerase Chain Reaction), Sputum, Mycobacterium tuberculosis. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Tüberküloz hastalığının PCR ( Polimeraz Zincir Reaksiyonu ) ile kesin ve hızlı tanısını gerçekleştirmek üzere, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği, Eskişehir Verem Savaş Dispanseri, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Göğüs Cerrahi Merkezi'ndeki, toplam 25 tüberküloz hastasından alınan kan, plevra mayii ve balgam örnekleri ile bu çalışma gerçekleştirildi. Araştırma beş aşamada yapıldı. İlk aşamada, örnekler dekontamine edildikten sonra M. tuberculosis basilinin DNA'sı elde edildi. İkinci aşamada elde edilen DNA'nın PCR ile çoğaltılması yani amplifikasyon basamağı gerçekleştirildi. Üçüncü aşamada, DNA'ların % 3 lik agarozda, 90 V - 60 A'e maruz bırakılarak yürütülmesi sağlandı. Dördüncü aşamada, UV altında sonuçlar, pozitif ve negatif kontrollarla, toplanan örnekler pozitif veya negatif olarak değerlendirildi. Sonuncu aşamada ise UV altında MP4 Polaroid kamera sistemi ile örneklerin fotoğraftan çekildi. Değerlendirmeler sonucunda, PCR ile tüberküloz hastalığının kesin ve hızlı tanısının yapılabilirliği görülmüştür. Anahtar Kelimeler PCR ( Polimeraz Zincir Reaksiyonu ), Balgam, Mycobacterium tuberculosis
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, a method based on PCR (Polymerase Chain Reaction) for the rapid and definitive detection of M. tuberculosis was used to 25 clinical specimens. Such as, sputum, peripheral blood, and pleural fluid. The specimens were obtained from Eskişehir Osmangazl University Medical Faculty Hospital, Eskişehir tuberculosis Union, and Ankara Atatürk Chest Disease Hospital. The research was obtained from five stages. In the first stage, after specimens decontaminated, DNA of M. tuberculosis bacille was obtained, in the second stage, the extracted DNA was ampiificated by PCR. in the third stage, PCR-ampIified DNA were electrophoretically analysed on 3% agarose gel. In the fourth stage, the positive and the negative results were compared with positive and negative controls under the UV. Finally, the photographs of all results were taken with MP4 Polaroid Camera. After the results of the evaluations it has seen that all the rapid and definitive diagnosis of the tuberculosis can be put forward to by PCR.