Mali alan: Gelişmekte olan ülkelerde mali sürdürülebilirlik üzerine bir değerlendirme
Fiscal space: An assessment of fiscal sustainability in developing countries
- Tez No: 548357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE MARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mali Alan, Mali Sürdürülebilirlik, Gelişmekte Olan Ülkeler, Fiscal Space, Fiscal Sustainability, Developing Countries
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Son yıllarda ekonomi literatüründe sıklıkla kullanılan mali alan kavramı, bir devletin mali sürdürülebilirliğine herhangi bir zarar verilmeden, ulaşılması hedeflenen bir amaç doğrultusunda kaynak sağlanmasına olanak tanıyan bütçe imkanları olarak tanımlanabilmektedir. Mali sürdürülebilirlik ise, kamunun mevcut kaynaklarıyla, borçlarını ödeyebildiği durumu karşılamaktadır. Bu doğrultuda, tez çalışması mali alan ile mali sürdürebilirlik arasındaki teorik ilişkiden yola çıkarak, gelişmekte olan ülkelere yönelik 1997-2016 dönemini içeren bir değerlendirmeyi kapsamaktadır. Çalışmanın amacı, mali sürdürülebilirliğini sağlayabilen ülkelerde, mali alan oluşturulmasına yönelik durumun ortaya konulması olarak ifade edilebilmektedir. Çalışmada öncelikle mali alan ve mali sürdürülebilirlik kavramlarının teorik çerçevesi incelenmektedir. Buna ek olarak mali alan ve mali sürdürülebilirlik ilişkisinin değerlendirilebilmesi adına, gelişmekte olan ülkeler için ekonomik göstergeler yorumlanmaktadır. Son olarak Aizenman ve Jinjarak (2010); Dolls vd. (2012); Calderón vd. (2018) tarafından yapılan çalışmada kullanılan mali alan hesaplama yönteminden faydalanılarak, ülkelerin sahip olduğu mevcut mali alan değerlendirilmektedir. Çalışmada yapılan değerlendirmelere göre, mali sürdürülebilirliğin sağlandığı gelişmekte olan ülkelerde, ilave mali alan oluşturabilme potansiyelinin olduğu ifade edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of fiscal space, which is frequently used in the economic literature in recent years, can be defined as the budgetary opportunities that allows of a government to provide resources in line with a goal that is aimed to be achieved without causing any harm to its fiscal sustainability. Fiscal sustainability accounts of the concept that the government can pay their debts with public's available resources. In this regard, the thesis study includes the evaluation of developing countries between 1997-2016, regard on the theoretical relationship between fiscal space and fiscal sustainability. The aim of the study was to evaluate the determination of financial status in the countries which can ensure fiscal sustainability. Firstly, the theoretical framework of fiscal space and fiscal sustainability concepts are examined in this study. Additionally, economic indicators are interpreted for developing countries in order to evaluate the relationship between fiscal space and fiscal sustainability. Finally, the available fiscal space of the countries assessed via the method that was used in studies by Aizenman and Jinjarak (2010); Dolls et al. (2012); Calderón et al. (2018) for fiscal space calculation. According to the evaluations which were performed in the study, it can be stated that there is a potential to create additional fiscal space in developing countries where the fiscal sustainability was ensured.