İnformel bir iktidar tipolojisi: Türk kamu bürokrasisinde üstatlık
An informal typology of power: Masterity in Turkish public bureaucracy
  1. Tez No: 548415
  2. Yazar: MUSA ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Yönetim, Üstatlık, Bureaucracy, Management, Masterity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu tezde bürokrasi ve örgüt teorileri tartışılmaktadır. Genel anlamdaki bu tartışmaların ardından Türkiye'de bürokratik kültür, siyasal hayatla birlikte kısaca incelenmektedir. Tez temel olarak Türkiye'de başta Maliye Bakanlığı bürokrasisi olmak üzere sıklıkla kullanılan bir tabirin anlamını ortaya koymaya çalışmaktadır. Üstatlık geleneği bakanlıklarda ve bazı kamu kurumlarında genellikle teftiş kurullarında ortaya çıkmıştır. Geleneğin ilk olarak Maliye Bakanlığı'nda maliye teftiş kurulunda hayat bulduğu, buradan Bakanlığın diğer denetim elemanlarına sirayet etmiş olduğu görülmektedir. Diğer kamu kurumlarına da buradan geçmiştir. Üstatlık genellikle kamu bürokrasisinde kariyer meslek mensupları arasında kullanılmaktadır. Bu tezde üstatlığın informel bir ilişki biçimi olarak bürokratik hayata bazı etkilerinin olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, bureaucracy and organization theories are discussed. After these general bureaucracy discussions, the bureaucratic culture with politic life in Turkey examined briefly. This thesis fundementally tries to find out the meaning of a term generally used in the bureaucracy of Ministry of Finance. The tradition of masterity has emerged in the ministries and in some public institutions generally in the inspection boards. This tradition has been fist came to life in the Ministry of Finance in the Finance Inspection Board and infected other audit board members. The other public institutions get it from this board. Masterity generally has been used by the career professions in public bureaucracy. In this study it has been claimed that masterity as an informal relation form has some affects in public bureaucratic life.