Oyuncu için itki: İtkileri dinleme egzersizi
Impulse in acting: The exercise listening to the impulses
  1. Tez No: 548506
  2. Yazar: EZGİ YANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KEMAL SARIKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunculuk, İtki, İtkileri Dinleme Egzersizi, Metin Oyuncu İlişkisi, Acting, Impulse, The Exercise Listening to the Impulses”, Text and Acting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada itki kavramı detaylı olarak incelenmekte ve kavramın oyunculukla ilişkisine bakılmaktadır. Araştırmada diğer ekoller için itki kavramının ifadesine ve tiyatro çalışmalarındaki kullanımına bakılmakta ve Çetin Sarıkartal'ın geliştirdiği itkileri dinleme egzersizine odaklanılmaktadır. İtkileri dinleme egzersizinin metinle kurduğu ilişkiye katkısı kavramın teorik ve pratik karşılığı üzerinden tartışılmaktadır. Bununla birlikte itkileri dinleme egzersizinin uygulama sonuçları oyuncu ve seyirci deneyimleri üzerinden incelenerek egzersizin pratik süreci değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the process of the emergence of impulses during acting and focuses on a special exercise developed by Çetin Sarıkartal in order to listening to the impulses. The study surveys several techniques of naturalistic acting in relation to exercises on impulse. The contribution of“the exercise listening to the impulses”in relation to the text is discussed in theoretical and practical terms. A focus group study is also implemented on the practical outcomes of the exercise from the viewpoints of actors and the audience.