Programlama öğretiminde akran öğretimi yönteminin öğrencilerin derse karşı tutum, akademik başarı ve programlama özyeterliklerine etkisi
The effect of peer instruction method in programming education to student's attitudes towards course, academic successes and programming self-efficacy
- Tez No: 548603
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEMSEDDİN GÜNDÜZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Programlama Öğretimi, Akran Öğretimi Yöntemi, Programlama Özyeterliği, BTY Dersine Yönelik Tutum, Programming Education, Peer Instruction Method, Programming Self-Efficacy, Attitudes towards Information Technologies and Software Course
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
İçinde bulunduğumuz bilgi çağında bireylerin problem çözme ve programlama becerilerini kazanmalarının büyük önem taşıdığı düşünülmektedir. Akran öğretim yönteminin de farklı disiplinlerde başarılı sonuçlar verdiği bilinmektedir. Bu araştırmada programlama öğretiminde akran öğretimi yönteminin kullanılmasının geleneksel öğretim yöntemine göre ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarına, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine yönelik tutumlarına ve programlama özyeterlik algılarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı“karma yöntem”kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırmada yarı deneysel araştırma modeli ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017–2018 eğitim-öğretim yılında Tokat ili Merkez Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrenim gören 72 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma, deney gruplarında akran öğretimi yöntemine göre ve kontrol gruplarında geleneksel öğretim yöntemine göre haftada ikişer saat olmak üzere 6 hafta boyunca Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre her iki grupta da yer alan öğrencilerin akademik başarılarının arttığı, ancak gruplar arasında akademik başarı açısından anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Araştırmada öğrencilerle gerçekleştirilen görüşmelerde akran öğretimi yönteminin derse yönelik tutumlarında olumlu bir etkisinin olduğuna yönelik görüşlerin var olduğu, ancak bunun istatistiksel olarak sonuçlara yansımadığı görülmüştür. Araştırma bulgularına göre akran öğretimi yönteminin geleneksel öğretim yöntemine göre öğrencilerin programlama özyeterlik algılarını daha çok arttırdığı söylenebilir. Ayrıca görüşme bulgularında bu durumu destekleyen öğrenci görüşlerine sıklıkla rastlanmıştır. Akran öğretim yöntemine katılan öğrenciler, sürecin kendilerinin ve arkadaşlarının iletişimlerini geliştirmelerine katkı sağladığını ve diğer derslerde de bu yöntemin kullanılmasından memnun olacaklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In the information age we live in, it is thought that for individuals to acquire problem solving and programming skills is of great importance. It is also known that peer instruction method gives successful results in different disciplines. In this research, the effect of using peer instruction method in programming teaching on the academic success of secondary school students, their attitudes towards information technologies and software course and their perception of programming self-efficacy comparing to traditional teaching method are examined. In the study, the“mixed method”, in which qualitative and quantitative research approaches were utilized together, was used. In this context, the semi-experimental research method and semi-structured interview technique were used. The study group of the research consisted of 72 sixth grade students studying at Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Secondary School in the province of Tokat in the academic year of 2017-2018. The research was carried out in the Information Technologies and Software Course according to the peer instruction method in the experimental groups and according to the traditional teaching method in the control groups, 2 hours a week for each group for 6 weeks. According to the findings of the study, it was seen that the academic success of the students in both groups increased, but there was no significant difference between the groups in terms of academic achievement. In the research, it was observed that there was a positive effect of the peer instruction method on the attitudes of the students in the interviews carried out with them, but this was not reflected in the results statistically. According to the research findings, it can be said that the peer instruction method increases students' perceptions of programming self-efficacy more than the traditional teaching method. In addition, student views that support this situation are frequently encountered in the interview findings. The students who participated in the peer instruction method stated that the process contributed to their own and their friends' communication and that they would be pleased with the use of this method in other courses.