Engelli bakımı ön lisans öğrencilerinin sabır düzeyleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between pati̇ence levels and personality features pre-graduate students of di̇sabled care
- Tez No: 548610
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA ÇIKILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon, Sabır Düzeyi, Kişilik Özellikleri, Disabled Care and Rehabilitation, Patience Level, Personality Traits
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, engelli bakımı ön lisans öğrencilerinin sabır düzeyleri ile sıfatlara dayalı kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmadaki veriler 2017-2018 eğitim öğretim yılında Türkiye'de bulunan 10 devlet ve 2 vakıf üniversitesinden toplanmıştır. Veri setini engelli bakımı programı olan devlet üniversitelerinden 560 öğrenci ve vakıf üniversitelerinden 42 öğrenci doldurmuştur. Araştırmada veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Sabır Ölçeği”ve“Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde 9 farklı istatistiksel analiz kullanılmış olup bu analizler SPSS 22 paket programı ile yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; verilerin normal dağılıma uyduğun olduğu, sabır boyutlarının ve sabır ölçeği toplam puanının, dışadönüklük, deneyime açıklık, yumuşak başlılık, sorumluluk boyutlarının Cronbach Alpha katsayılarının yüksek, Duygusal Dengesizlik / Nevrotizm boyutunun Cronbach Alpha katsayısının orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Engelli bakımı ve rehabilitasyon programı ön lisans öğrencilerinin sabır düzeylerinin yüksek olduğu, sabır düzeyleri ile cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitenin devlet ya da vakıf üniversitesi olması arasında anlamlı düzeyde bir farklılaşmanın olmadığı; sabır düzeyleri ile kişilik özellikleri puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılaşmanın olduğu bulunmuştur. Engelli bakımı ve rehabilitasyon programı ön lisans öğrencilerinin sabır düzeylerinin, kişilik özelliklerini anlamlı düzeyde açıkladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study is to explore the relationship between the patience levels of disabilities and personality characteristics based on student adjectives in the department of disabled care department. In the study relational screening model was used. The data were collected from 10 public and 2 private universities in Turkey in 2017-2018 academic year. 560 students from state universities and 42 students from foundation universities paticipated the study. Personal Information Form,“Patience Scale”and“Adjective Based Personality Test”were used for data collection in the study. For the results, 9 different statistical analyzing method were used and these analyzes were performed with SPSS 22 package program. According to the research findings Cronbach's alpha coefficients were found high and the Cronbach Alpha coefficient of the Emotional Imbalance / Nevrotism dimension was found as moderately high due to the critical norm values. There was no significant difference between the level of patience, the level of patience, gender, age, class level and the university where the students were receiving education, or a state or foundation university. It was found that there was a significant difference between patience levels and personality traits. It was found that the patience levels of the pre-graduate students of the disabled care and rehabilitation program significantly explained the personality traits.