İlkokul 2. sınıf Türkçe ders kitabındaki metinlerin çocuk edebiyatı metinlerinin nitelikleri açısından incelenmesi
Reviewing of the texts in the 2nd grade Turkish textbook of primary schools in terms of qualities of the children's literature texts
  1. Tez No: 548616
  2. Yazar: FADİME MERDANE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MENTİŞ TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, Türkçe ders kitabı, metin, Children's literature, Turkish textbook, text
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Ders kitapları öğrenci ve öğretmenler için eğitim- öğretim sürecinin vazgeçilmez araç- gereçleridir. Türkçe ders kitapları da temel dil becerilerinin ve Türkçe dersi öğretim programının hedeflerinin kazandırılması sürecinde temel araç- gereçler olarak kullanılmaktadır. Türkçe ders kitaplarının içeriği metinlerden oluşmaktadır. Bu araştırmanın amacı ilkokul 2. sınıf Türkçe ders kitabındaki metinlerin çocuk edebiyatı metinlerinin nitelikleri açısından incelenmesidir. Bu amaca yönelik olarak Türkçe dersi öğretim programı, Türkçe ders kitapları, metin türleri, çocuk edebiyatı ve çocuk edebiyatı metinlerinin nitelikleri ile ilgili alan yazın taraması yapılmıştır. Alan yazın taraması neticesinde çocuk edebiyatı metinlerinin taşıması gereken biçimsel nitelikler sayfa düzeni, harflerin özelliği, resimler, yazım, imla ve noktalama olarak; içerikle ilgili nitelikler tema, konu, ana düşünce, kahramanlar, dil ve anlatım olarak belirlenerek araştırmanın temel dayanağı oluşturulmuştur. Tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu Koza yayınları ilkokul 2. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan bilgilendirici, hikâye edici ve şiir türündeki metinlerden küme örnekleme yöntemiyle seçilmiş 15 metin oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak doküman analizi kullanılmıştır. Toplanan veriler araştırmanın başında ilgili alan yazından elde edilen çocuk edebiyatı metinlerinin biçimsel ve içerikle ilgili niteliklerine göre oluşturulan temalara göre betimsel analiz yoluyla çözümlenerek yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ders kitaplarındaki metinlerin çoğunun sayfa düzeni, harflerin özelliği, tema ve konu yönünden belirlenen niteliklere uygun oldukları; ana düşünce ve kahramanlar yönünden bazı eksiklerinin olduğu ve yazım ve imla yönünden belirlenen niteliklere uygun olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The textbooks are indispensable instruments of the education process for students and teachers. Turkish textbooks are also used as basic instruments in the process of gaining the basic language skills and objectives of the Turkish course curriculum. The content of Turkish textbooks consists of texts. The aim of this study is to review the texts in the 2nd second grade Turkish textbooks of Primary Schools in terms of qualities of the children's literature texts. For this purpose, the field literature review on the Turkish course curriculum, Turkish textbooks, text types, children's literature and the qualities of the children's literature texts were made. As the result of the literature review, the fundamental ground of the study were established by determining the formal qualifications that children's literature texts should carry, such as page layout, character of letters, pictures, dictation, spelling, and punctuation; content, themes, themes, heroes, language and narration. The study group of the study using the screening model consists of 15 texts selected from the informative, narrative and poem type texts in Koza publications primary school 2nd grade Turkish textbook. Document analysis was used as a method of data collection in the study. The collected data was interpreted by analyzing descriptive analysis according to the themes formed according to the formal and content related qualifications of the children's literature texts obtained from the literature at the beginning of the study. According to the findings obtained from the study, it is concluded that most of the texts in the textbooks comply with the qualifications determined in terms of page layout, feature of letters, theme and subject; however, it does not comply with the qualification determined in terms of the main thoughts and heroes of the missing and some spellings in terms of spelling and spelling.