Hadîslerde selâm
Seles in hades
- Tez No: 548617
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET SANCAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Selâm, Selâmlaşma, Tahiyye, Hadîs, Hadith, Salute, Salutation, Greting-Takhiyya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Selâm, Müslümanlığın en önemli alâmetlerinden birisidir. Hz. Peygamber'in (a.s) birçok uygulaması (sünnet) içinde ayrı bir öneme sahiptir. Medine'ye hicrette ilk günlerde müminler arasından yayılması tavsiye edilmiştir. Hicret; bilindiği üzere dîni daha iyi yaşamak için yapılmış olup vahiyle irtibâtlı görülür. Hz. Peygamber'in (a.s), Medine'de İslâm toplumunu kurmaya başladığı ve gayri Müslimlerle arasındaki farkı ortaya koyan bir uygulamadır selâmlaşma. Bu çalışmada Hz. Peygamber'in (a.s) müminler arasında selâmı nasıl yaygınlaştırdığı ve bu uygulamanın İslâm'ı tercih edenlerden ne şekilde istendiği araştırılmıştır. Selâmlaşmanın Hz. Peygamber'in (a.s) sünnetindeki önemine dikkat çekilerek ilgili rivâyetler incelenmiştir. Selâmın, dînî ve örfî yönüne işâret edilmiş selâmlaşma şekilleri araştırılmıştır. Lafızdan ziyâde selâmın/selâmlaşmanın muhteva yönü üzerinde durulmuş ve Hz. Peygamber'in (a.s) sünnetinden, güvenilir hadîs kaynaklarından elde edilen rivâyetlerle konu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Salute is one of the most important signs of İslâm. It has a special importance among the behavior(sunnah) of the Prophet Muhammad. It was recommended to spread to the Medina among the believers in the early days of emigration. Emigration; as is known, religion has been made to live better and is connected with revelation. Salution, when the Prophet Muhammad started to establish an İslâmic society in Madinah, it was a behavior that revealed the difference between non-Muslims. In this thesis, it was investigated how the Prophet spread the greetings among the believers and how this behavior is desired from those who prefer İslâm. The hadiths were examined by drawing attention to the importance of greeting in the sunnah of the Prophet Muhammad. The place of salution in religion and tradition, forms of salution was investigated. Not only the meaning of the word salute, but also the content of the word salute are examined and Prophet 's sunnah, reliable hadith sources derived from the hadiths are examined.