Lateral epikondilitte lazer tedavisinin ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkinliği
The effect of laser treatment on pain and functionality in lateral epicondylitis
- Tez No: 548647
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TOPRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral Epkondilit, Lazer, Konvansiyonel Fizik Tedavi, Lateral Epicondylitis, Laser, Conventional Physical Therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
AMAÇ: Çalışmanın amacı; lazer tedavisi uygulamasının konvansiyonel fizik tedavi ile birlikte lateral epikondiliti olan hastalarda, ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkinliğini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 25-64 yaş arasındaki 21'i erkek, 19'u kadın 40 hasta alındı. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle 20 kişiden oluşan 2 gruba ayrıldı. Tüm hastalara şikayetin olduğu dirsek bölgesine 2 hafta boyunca; 10 seans 20 dk Hotpack, 20 dk TENS, 8 dk kesikli US fizik tedavisi ve ev egzersiz programı verildi. 2. gruba ek olarak 10 seans, 5 dk lazer tedavisi uygulandı. Tüm hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirildi. Değerlendirmede istirahat, gece ve aktivite esnasındaki ağrı için VAS, el kavrama kuvveti için el dinamometresi, fonksiyonel değerlendirme için Hasta Bazlı Tenişçi Dirseği Değerlendirme Anketi (PRTEE), Hızlı Kol, Omuz ve El Özürlülük Ölçeği (Quick DASH) ve yaşam kalitesi için Kısa form-12 (SF-12) kullanıldı. BULGULAR: Gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde tedavi öncesine göre tedavi sonrası istirahat, gece ve aktivite esnasında VAS skorlarında, kavrama kuvvetinde, SF-12 fiziksel bileşen değerlerinde, PRTEE skoru ve Quick DASH skorunda anlamlı düzelme saptandı. 2. grubun tedavi sonrası SF-12 mental bileşen değerleri ile tedavi öncesi SF-12 mental bileşen değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Gruplar arasında bakılan değerlendirme parametrelerinden sadece tedavi sonrası SF-12 mental bileşen değerinde, 2. Grup lehine anlamlı farklılık saptandı. Diğer değerlendirme parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. SONUÇ: Sonuç olarak fizik tedavi uygulamalarına lazer tedavisi ilave edilmesinin ağrının azalmasında, kavrama kuvvetinin artmasında, fonksiyonel durumun iyileşmesinde ve yaşam kalitesinin artmasında olumlu gelişmeler sağladığı görülse de etkinliği gösterilemedi. Lazer tedavisinin belirgin bir yan etkisinin olmaması, tedavi süresinin kısa olması ve kolay uygulanabilir bir tedavi olması LE tedavisinde avantajlı ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of laser therapy on pain and functionality in patients with lateral epicondylitis in combination with conventional physical therapy MATERIAL AND METHOD: 40 patients, 21 male and 19 female, aged between 25-64 years were included in the study. Patients were divided into two groups of 20 people by closed envelope method. All the patients were given 10 seances 20 minutes Hotpack, 20 minutes TENS, 8 minutes intermittent US physical therapy and home exercise program for 2 weeks to the elbow area where the complaint was. Additional 10 sessions 5 minutes laser treatment was given to the second group. All the patients were evaluated before and after treatment. In the evaluation, VAS was used for pain at rest, night and during activity while hand dynamometer was used for hand grip strenght. In addition, Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation (PRTEE) and Quick Disabilities Of The Arm, Shoulder And Hand (Quick DASH) were applied for functional evaluation. Lastly, Short Form-12 (SF-12) was implemented for quality of life RESULTS: When the groups were evaluated within themselves, there was a significant improvement after the treatment in VAS scores rest, night and during activity, grip strength, SF-12 physical component summary, PRTEE score and Quick DASH score compared to the pretreatment. The difference between the post-treatment SF-12 mental component summary and the pre-treatment SF-12 mental component summary of the second group was statistically significant. Of the evaluation parameters, there was a significant difference in only post-treatment SF-12 mental component summary in favor of the second group. There was no statistically significant difference in other evaluation parameters. CONCLUSION: In conclusion, although it was seen that the addition of laser therapy to physical therapy applications showed positive improvements in decreasing pain, increasing grip strength, improving functional status and improving quality of life, its effectiveness could not be demonstrated. Laser treatment can be considered as an advantageous and reliable method in the treatment of LE because of the lack of significant side effects, short treatment time and easy application.