SSCB sonrası Kırgızistan'da demokrasi tecrübesi
The democracy experience in Kyrgyzstan after USSR
  1. Tez No: 548835
  2. Yazar: BEKTUR BAZAKECHOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN KAYA ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Demokratikleşme, İnsani Kalkınma, Orta Asya, Çok Partili Siyasal Hayat, Kyrgyz Republic, Democratization, Human Development, Central Asia, Multi-Party Political System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyasi Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri içerisinde demokrasi, sivil toplum ve hukuk devleti ölçütleri bakımından Kırgızistan diğerlerinden daha fazla tecrübe yaşamıştır. Orta Asya ülkelerinde bağımsızlıktan günümüze siyasi liderler genel olarak iktidarlarını korumuşlardır. Bunun tek istisnası olan Kırgızistan'da 1991'den beri her seçimde değişiklik olmuştur. Bu tez, SSCB sonrası dönemde Kırgizistan'da yaşanan demokrasi tecrübesini inceleme amacı taşımaktadır. Tezin birinci bölümünde demokrasi kavramının içeriği, tarihsel gelişimi, yönetim modelleri içerisinde demokrasinin yeri, demokrasi türleri ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca demokrasinin insan hakları, sivil toplum, hukukun üstünlüğü, insani ve ekonomi kalkınma ile ilişkileri analiz edilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise Kırgizistan'ın demokrasi deneyimi ana hatlarıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgusu şu şekildedir: Sınırlı ekonomik kaynaklarına ve nispi yoksulluğuna rağmen Kırgızistan bağımsızlıktan günümüz demokrasi yolunda çok önemli adımlar atmış ve Batı demokrasilerine yakalama çabasına girmiştir.
Özet (Çeviri)
The Kyrgyz Republic has more experience among the Turkic Republics of Central Asia than others in terms of democracy, civil society, and rule of law. Almost all of the political leaders of the region maintain their power since they achieved independence. However it is not the case for the Kyrgyz Republic, because some changes have been noticed in elections since independence. This thesis aims to examine the experience of democracy in the Kyrgyz Republic during the post-USSR period. This thesis consists of two parts. The first discusses the content of democracy, its historical development, place of democracy in the management models and the types of democracy. This chapter also analyzes the relations of democracy with human rights, civil society, the rule of law, human and economic development. The second part of the thesis analyses Kyrgyz Republic's experience of democracy. It has came up with the folowing findings: despite its limited economic resources and poverty, Kyrgyzstan has made significant strides in the way of democracy from independence to today's democracy and has attempted to capture Western democracies.