Kan serumundaki biyokimyasal parametrelere (bazı spesifik karaciğer enzimleri, bakır, kobalt) dayanılarak Van yöresi koyunlarında paraziter invazyonların erken teşhis imkanları ile oluşan anemi şekillerinin ve sebeplerin
Based on the biochemical parameters in the bloodserum, researching the types of anemia and their reason which come into being with the early possibilities of diagnosis of parasiters invasions in the sheep of neighbor ...
  1. Tez No: 54888
  2. Yazar: YETER DEĞER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYATİ ÇAMAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: SGOT, SGPT, GGT, LDH, Enzim, Anemi, Bakır, Kobalt, Paraziter invazyon, SGOT, SGPT, GGT, LDH enzyme, Anemia, Cooper, Cobah, Parasitic invasions
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
IV III. ÖZ Bu çalışma karaciğer parazitleri (Fasciola bepatica, Fasciola gigantica) ile mide-barsak kıl kurtlarından (Trichostrongylidae sp.) meydana gelen paraziter invazyonlarda konakçı kan serumundaki tezi spesifik karaciğer enzim (GOT, GPT, LDH, GGT) seviyelerinde görülen değişiklikleri tespit etmek, bununla birlikte paraziter invazyonlara bağlı olarak oluşan anemi şekillerini ve sebeplerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Anemi görülen konakçılarımı kan serumlarında aksesor elementlerin ( bakır ve kobalt gibi ) seviyelerinde ve bazı kan parametrelerinde (hematokrit, hemoglobin, eritrosit, lökösit, eozinofil ) meydana gelen değişmeler tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçların paraziter hastalıkların tanısında ve erken teşhisinde önemli bir kriter olup olmayacağı tartışılmıştır. Sonuçta karaciğer parazitleri ile invazyona uğramış koyunların kan serumunda SGOT (136.39+4.78 U/L), SGPT (21.10±1.19 U/L), GGT (60.97±2.24 U/L), LDH (597±14.9 U/L) aktivitelerinin normal fizyolojik değerlere göre yüksek, Cu (55.73+2.61 ug/dl) ve Co (34.27± 1.17 ng/dl) düzeylerinin ise düşük olduğu tespit edilmiştir Fascioliasis'te eritropoiesis'in aksaması sonucu normositer ve mikrositer anemi ile Trichostrongylosis'te hemolitik ve. pernisiyöz anemi şekillenmesi sonucunda konakçıda eritrosit (7±0.39X106 mm3), hemoglobin (7.8+0.29 gr/dl) ve hematokrit (% 20.6±0.84) değerlerin normal fizyolojik değerlere göre belirgin olarak düşük olduğu görülmüştür. Kontrol grubu koyunlarda antiparaziter ilaçlarla ilaçlamadan önce SGOT (130.30+6.70 U/L), SGPT (26.60+1.59 U/L), GGT (7X20+5.08 U/L) ve LDH (520.60+21.10 U/L) aktiviteleri normal fizyolojik değerlere göre yüksek, Bakır (42.25+4.41 ug/dl) ve Kobalt (21.48+2.23 ng/dl) düzeyleri ise düşük bulunmuştur. Antiparaziter ilaçlamadan sonraki 4. günde SGOT (87.80±7.44 U/L), SGPT (15.90± 2.0 U/L), GGT (58.80+4.19 U/L), LDH (406.30±24 U/L) aktiviteleri düşerken, bakır (47.70+. 3.8 ug/dl) ve Kobalt (22.49±2.06 ng/dl) düzeyleri yükselmiştir. İlaçlamadan sonraki 7. günde kontrol grubu koyunlarda GOT (42.50±4.31U/L), GPT (9.90±0,98 U/L), GGT (21.0±2.32 U/L) ve LDH (389.0±15.1 U/L) aktiviteleri 4. güne göre biraz daha azalarak normal fizyolojik sınırlar içerisine inmişlerdir. Buna karşılık Bakır (52.05+3.59 ug/dl) ve Kobalt (23.56±2.08 ng/dl) seviyeleri 4. güne göre yükselmişlerdir.
Özet (Çeviri)
IV. ABSTRACT This work has been done in order to find out changes in some spesific liver enzyme (SGOT, SGPT, GGT, LDH ) levels in host blood serum in parasitic invasions caused by liver parasites and gastrointestinal worms ( F. hepatica, F. gigantica and Trichostrongylidae sp. ) Whether accesory elements ( copper, cobalt ) in host blood serum of anemia table and some blood parameters ( haematocrite, haemoglobin, eritrocide, leukocide and eosinophyl ) levels would bring out any difference. It has been discussed whether data found in this work would become and important criterian in diagnosis of parasitic diseases. As a result, it is determined that SGOT ( 136,39±4.78 U/L ), SGPT (21.10dtl.19 U/L), GGT (60.97+2.24 U/L), LDH (597±14.9 U/L) activities in liver parasites and sheep with parasitic invasion found higher than normal physiological values, while Cu (55.73+2. 6 ^\xgfûl) and Co (34 27±1.17 ng/dl) levels were lower. Jt has been observed that eritrocide ( 7.0±0.39X 106 mm3)' haemoglobin (7.8±0.29 gr/d'), Lacmotocride (20.6±0.84 %). Levels were lower than normal physiological values due to noii: ociter and microciter anemia and haemolitic and pernicious anemia formation caused by eritr-jpoiesis disorder in Fascioliasis and Trichostrongylosis. n con rol group sheep before treatment with antiparasiter drugs; SGOT (130.30+6. 'G U/L), i.GP r (26.60+1.59 U/L), GGT (73.20+5.08 U/L) and LDH (520.60+21.10 U/L) aciiv»} were :T-'jin higher than normal physiological range, but copper (42.25+4.41 ug/dl) and Col ait (21.48 s- 2 23 ng/dl) levels were lower. In the fourth day of treatment with antiparasiter drugs, SGOT (87.80±7.44 U/L), SGPT (15.90+2.0 U/L), GGT (58.80±4.19 U/L) and LDH (406.30±24 U/L) activity were decreased in spite of Copper (47.70±3.8 ug/dl) and Cobalt (22.49+2.06 ng/dl) levels were increased. In the seventh day of treatment, GOT (42.50±4.31U/L), GPT (9.90±0,98 U/L), GGT (21.0+2.32 U/L) and LDH (389.0+.15.1 U/L) activity were decreased in control group sheep when compare to levels in fourth day of treatment. Copper (52.05+3.59 ug/dl) and Cobalt (23.56± 2.08 ng/dl) levels were found higher than levels in fourth day of treatment.