Örgütsel adaletin örgütsel değişime yatkınlık üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolü: Seyahat acentalarında bir uygulama
The mediating role of organizational identification in the effect of the organizational justice on the organizational readiness for change: An application in travel agencies
  1. Tez No: 549028
  2. Yazar: ASLI MERT KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERMAN KÜÇÜKALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Değişime Yatkınlık, Örgütsel Değişime Direnç, Seyahat Acentası, Organizational Justice, Organizational Identification, Organizational Readiness for Change, Resistance to Organizational Change, Travel Agency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Hızla değişen dünya düzeninde örgütler, varlıklarını sürdürebilmek için çevrelerinde meydana gelen her konudaki değişimi dikkatle izlemek ve uyum sağlamak durumundadırlar. Örgütlerin değişen koşullara uyum sağlamaları çok kolay olmamakta, değişime karşı bir takım direnişler oluşmaktadır. Adalet özellikle belirsiz durumlarda (değişimin yarattığı belirsizlik gibi) pozitif tutum ve davranışların geliştirilmesinde oldukça önemlidir. Değişim sürecinde çalışanların belirsiz durumdan olumsuz yönden etkilenmeyeceklerine ve dışlanmayacaklarına olan inançları değişime yatkınlıklarını olumlu yönde etkileyecektir. Belirsizlik durumunda örgütsel adalet algısının gücü ve dışlanmanın tam tersi olan örgütle özdeşleşme önem kazanmaktadır. Bu bağlamda geliştirilen çalışmada, örgütsel adaletin örgütsel değişime yatkınlık üzerindeki etkisi ve örgütsel özdeşleşmenin bu etkideki aracı rolü incelenmiştir. İstanbul'daki A grubu seyahat acentalarında çalışan 381 kişi ile gerçekleştirilen anket çalışması ile elde edilen veriler kurulan hipotezler çerçevesinde test edilmiştir. Modelde yer alan değişkenlerin ve aracı değişken etkisinin test edilebilmesi için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, örgütsel adaletin örgütsel değişime yatkınlığa pozitif yönlü etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel özdeşleşmenin örgütsel adalet ile örgütsel değişme yatkınlık ilişkisinde kısmı aracı bir rol üstlendiği görülmüştür. İşletmede çalışılan süre, sektörde çalışılan süre ve çalışılan bölüm ile modeldeki değişkenler arasındaki ilişkiler ise araştırmanın diğer sonuçları olmuştur.
Özet (Çeviri)
In a rapidly changing world order, organizations need to carefully monitor and adapt to change in every issue occurring in their environment in order to sustain their existence. It is not easy for organizations to adapt to changing conditions and they face the several number of resistances to change. Justice is particularly important in developing positive attitudes and behaviors, especially in uncertain situations (such as the uncertainty created by change). In the process of change, the belief that employees will not be adversely affected from the uncertain situation and that they will not be excluded will positively affect their readiness for change. In case of the uncertainty, the power of the perception of organizational justice and organizational identification, which is the exact opposite of exclusion are become importance. In this study developed in this context, the relationship between the organizational justice consciousness and the organizational readiness for change and in this relationship, the mediating role of organizational identification has been examined. The data obtained as a result of the survey conducted with 381 people working in Group A Travel Agencies in Istanbul were tested in accordance with established hypotheses. Structural equation modeling was used to test the variables and the mediating effect of the model. According to the findings of the research, it is determined that the organizational justice consciousness has a positive effect on the readiness to organizational change. Organizational identification has been found to play a mediating role in the relationship between the organizational justice and the organizational readiness for change. The time worked at the same organization, the time worked in the same sector and the study department relationship between the variables of the model have been the other results of the study.