Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitimine yönelik görüşleri
Pre-school teachers' views on pre-school education
  1. Tez No: 549046
  2. Yazar: FATMANUR ÇULLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVİSE GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, okul öncesi eğitimin sorunları, okul öncesi eğitimin önemi, Pre-school education, pre-school education problems, the importance of pre-school education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmanın genel amacı, okul öncesi eğitimde yaşanan sorunları belirlemektir. Araştırmada öğretmen görüşlerine yer verilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Adana İli Merkez ilçelerindeki okullarda görev yapan öğretmenler arasından basit seçkisiz örnekleme ile seçilmiş 20 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada“içerik analizi”yapılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin sınıfın fiziksel şartları, çocukların aileleri, okul idaresinin okul öncesi eğitime yaklaşımı, denetimin işleyişi, kaynaştırma öğrencisiyle çalışırken birtakım sorunlar yaşandığını göstermektedir. Araştırmanın sonuçları genel olarak incelendiğinde öğretmenlerin görüşlerinin çeşitlilik gösterdiği görülmüştür. Araştırma bulguları doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general aim of the research is to determine the problems experienced in pre-school education. Teachers' opinions were included in the research. 20 preschool teachers working in schools in central districts of Adana and selected by simple random sampling are in this research. Qualitative research method is used in the research. Semi-structured interview form was used as data collection method. In the research,“content analysis”was performed. The research findings show that teachers have some problems with physical conditions of the class, families of children, the approach of the school administration to pre-school education, the functioning of the supervision, inclusion student. When the results of the study were examined in general, their views were varied. Suggestions are presented in accordance with the findings of the research.