İn vitro antioksidan uygulamasının sperm fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of in vitro antioxidant application on sperm functions
- Tez No: 549123
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, glutatyon peroksidaz, infertilite, in vitro, spermatozoon, Antioxidant, glutathione peroxidase, infertility, in vitro, spermatozoon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Antioksidanlar, ROS'un meydana gelişi ve ROS'un sebeb olduğu hasarları önleyebilen savunma mekanizmalarıdır. Spermatozoa hücreleri plazma membranlarında poliansatüre yağ ve düşük konsantrasyonlarda sitoplazmalarında antioksidan savunma enzimleri bulunmaktadır. Bu nedenle spermatozoa hücreleri ROS'a karşı diğer hücrelere oranla daha fazla hassasiyet gösterir. Antioksidan sistem ile ROS oluşumu arasında denge vardır. Spermatozoon, oksidatif hasara karşı DNA'sını iki savunma sistemi ile korumaktadır. Birincisi seminal plazma, ikincisi DNA'nın paketlenerek düzenlenmesidir. Glutatyon peroksidaz (GPX), seminal plazma enzimlerindendir. İnsan spermatozoalarında, ROS'u etkisizleştirmek, azaltılmış glutatyon yoluyla glutatyon peroksidaz\glutatyon redüktaz sistemine bağlıdır. Bu çalışmada amaç GPX'in in vitro kullanımında sperm motilitesi ve canlılığı üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem:Çalışma Bahçelievler MedicalPark Hastanesi IVF merkezine spermiyogram testi için başvuran, normozoospermi ve oligozoospermi özelliği gösteren 20'şer erkek olgunun semen örneği üzerinde yapıldı. Mikroskobik ve morfolojik değerlendirmeler WHO kriterlerine uygun olarak yapıldı. Canlılık değerlendirmesinde Eosin Y testi uygulandı. İn vitro ortamda 1 ve 24 saat GPX'e maruz bırakılan semen örnekleri motilite ve vitalite değerlendirilmesi yapıldı ve örnekler kontrol grubu ile karşılaştırılarak değerlendirildi.Verilerin değerlendirilmesi Student's- t Testi ile analizi yapıldı. Bulgular:Çalışmamızda;1 ve 24 saatlik GPX' e maruz bırakılan normozoospermik ve oligozoospermik semen örneklerininin sperm motilitelerinde artış gözlendi. Vitalitelerinde değişim gözlenmedi. 24 saat GPX e maruz normozoospermi ve oligozoospermi semen örneklerinin vitalitelerinde düşüş gözlendi. Tartışma:Çalışmada 1 ve 24 saatlik GPX uygulamasının normozoospermik ve oligozoospermik gruplar arasında motiliteyi artırıdığını, 24 saatlik GPX uygulamasının normozoospermik ve oligozoospermik gruplarda vitaliteyi negatif etkilediği düşünülmüştür. Daha güvenilir sonuçlar elde etmek için;aynı gruplar ve genel popülasyonda yapılacak büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Antioxidants are the defense mechanisms that can prevent the damage caused by ROS and ROS. Spermatozoa cells have antioxidant defense enzymes in the plasma membranes of polyunsaturated fat and low concentrations of cytoplasm. Therefore, spermatozoa cells are more sensitive to ROS than other cells. There is a balance between the antioxidant system and ROS formation. Spermatozoon protects its DNA against oxidative damage with two defense systems. The first is the seminal plasma and the second is the packaging of the DNA. Glutathione peroxidase (GPX) is one of the seminal plasma enzymes. In human spermatozoa, inactivation of ROS is dependent on the glutathione peroxidase \ glutathione reductase system through reduced glutathione. The aim of this study was to investigate the effects of GPX in in vitro use on sperm motility and viability. Materials and methods:This study was conducted on a semen sample of 20 male patients with normozoospermia and oligozoospermia who were admitted to the IVF center of Bahçelievler Medical Hospital. Microscopic and morphological evaluations were performed according to WHO 2010 criteria. Eosin Y test was used for viability evaluation. Semen samples that were exposed to GPX for 1 and 24 hours in vitro were evaluated for motility and vitality and the samples were evaluated by comparison with control group. The data were analyzed by Student maruzs- T Test. Results:In our study, sperm motility of normozoospermic and oligozoospermic semen samples exposed to 1 and 24 hour GPX was increased. No change in their vitality. A decrease was observed in the vitalities of the normozoospermia and oligozoospermia semen samples exposed to GPX for 24 hours. Discussion:In this study, it was thought that 1-hour and 24-hour GPX application increased motility among normozoospermic and oligozoospermic groups. In order to obtain more reliable results, it was concluded that large-scale studies in the same groups and the general population were needed.