Güvenlikleştirme teorisi ve Mavi Marmara krizi sonrası Türkiye-İsrail ilişkilerinin analizi
Securitization theory and analysis of Turkey-Israel relations after Mavi Marmara crisis
  1. Tez No: 549135
  2. Yazar: ENES KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İsrail, Güvenlikleştirme, Mavi Marmara Krizi, Turkey, Israel, Securitization, Mavi Marmara Crisis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Mavi Marmara Krizi sonrası diplomatik ilişkileri kopma noktasına gelen Türkiye ve İsrail altı yıl aradan sonra ilişkilerini normalleştirme kararı almıştır. Haziran 2015'de Türkiye ve İsrail'in görüşmelere başladığının duyurulmasından bir yıl sonra 28 Haziran 2016'da“Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması”imzalanmıştır. Anlaşmanın Türkiye ve İsrail'de yürürlüğe girmesinden sonra karşılıklı büyükelçi atamaları yapılmış, üst düzey ziyaretler gerçekleştirilmiş ve siyasi istişare toplantıları düzenlenmiştir. Bu araştırmada Haziran 2015 ve Ağustos 2016 tarihleri arası Türkiye-İsrail ilişkilerinin güvenlikleştirme teorisi çerçevesinde analiz edilmesi hedeflenmektedir. Kopenhag Ekolü tarafından geliştirilen güvenlikleştirme teorisine göre güvenlikleştirme herhangi bir meselenin söz eylemler aracılığıyla varoluşsal tehdit olarak sunulma sürecidir. Herhangi bir meselenin güvenlikleştirilmesi ise güvenlikleştirici aktörlere tehdidin bertaraf edilmesi için olağandışı önlemler alma hakkı vermektedir. Bu çalışmanın ana argümanını Ankara ve Tel Aviv arası görüşmelerin sürdüğü dönem boyunca Türkiye-İsrail ilişkilerinin güvenlik meselesi olarak değerlendirildiği ve güvenlikleştirildiği oluşturmaktadır. İlişkilerde yaşanan güvenlikleştirme süreci Türkiye-İsrail ilişkilerinde uzlaşmayı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
After six years, Turkey and Israel has decided to normalize diplomatic relations which came to breakaway point following the Mavi Marmara Crisis. A year after announcing negotiations between Turkey and Israel,“Procedural Agreement on Compensation Between The Republic of Turkey and The State of Israel”was signed on 28 June 2016. Following the entering into force of the agreement in Turkey and in Israel, ambassadors have been assigned mutually, high-profile visits have been performed and political consultation meetings have been held. This study aims to analyze Turkey-Israel relations between June 2015 and August 2016 from the perspective of securitization theory. In accordance with the securitization theory which was developed by Copenhagen School, securitization is a process of presenting an issue as an existential threat through speech-acts. The securitization of an issue entitles securitizing actors to take extraordinary measures to deal with the threat. The main argument of this study is that Turkey-Israel relations have been evaluated as a security issue during the continuing negotiations between Ankara and Tel Aviv and Turkey-Israel relations have been securitized. The securitization process between June 2015 and August 2016 has led to a political consensus between Turkey and Israel.