Hemşirelik yeterliliğini holistik değerlendirme ölçeği'nin geçerlilik ve güvenilirliği
Validity and reliability of the holistic nursing competence scale's Turkish version
- Tez No: 549150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLENGÜN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: HemĢirelik, Yeterlilik, Ölçek, Geçerlilik, Güvenilirlik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma Hemşirelik Yeterliliğini Holistik Değerlendirme Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini belirlemek için metadolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Aydın il merkezinde bulunan bir üniversite hastanesi (n=203 ) ile bir kamu hastanesinde (n=181) çalışan 384 hemşire oluşturdu. Hemşirelik Yeterliliğini Holistik Değerlendirme Ölçeği'nin veri toplama süreci iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk aşamada uzman görüşü alınarak dil eşdeğerliliği sağlanmış ve ölçeğin Kapsam Geçerlilik Oranları hesaplanarak ölçeğe son şekli verilmiştir. İkinci aşamada araştırmaya katılmayı kabul eden hemşirelerden 'Hemşire Tanıtım Formu' nu ve 'Hemşirelik Yeterliliğini Holistik Değerlendirme Ölçeği' sorularını yanıtlamaları istenmiştir. Araştırmanın geçerlilik analizleri kapsamında dil geçerliliği, kapsam geçerliği ve yapı geçerliliği (KMO and Bartlett's Testleri, faktör analizi) değerlendirilmiştir. Güvenilirlik analizleri sonucunda ölçek maddelerinin tanımlayıcı özellikleri belirlenmiş ve iç tutarlılık analizleri (madde analizleri, test yarılama analizi ve Cronbach Alpha katsayısının hesaplanması) yapılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha katsayısı 0,981 olarak bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre Hemşirelik Yeterliliğini Holistik Değerlendirme Ölçeği'nin Türk toplumu için geçerlilik ve güvenilirliği yüksek ve hemşirelerin yeterliliğini değerlendirmek için uygun bir ölçme aracı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a methodologicaly carried out analyze validity and reliability of Holistic Nursing Competence Scale in Turkish. The sample of the study was composed of 384 nurses working in a university (n=203) and a state hospital (n=181) in Aydın city centre. Data collecting process for Holistic Nursing Competence Scale took place in two stages. In the first stage, language equivalence was ensured by receiving expert opinions and Content Validity Rate of the scale was calculated and it was finalized. In the second stage, the nurses who accepted to participate in the research were asked to fill in 'Nursing Description Form' and 'Holistic Nursing Competence Scale'. In our study, in terms of validity analysis, language validity, content validity and structure validity (KMO and Barlett Tests, factor analysis) were evaluated. In terms of reliability analysis, descriptive features of the scale items were determined and internal consistency analysis (item analysis, split half analysis and calculation of Cronbach Alpha coefficient) were performed. Cronbach Alpha coefficient of the scale was determined as 0,981. In conclusion, it is determined that The Holistic Nursing Competence Scale is a valid, reliable and proper instrument to measure competence of nurses.