Toplumsal cinsiyet bağlamında öğretmen beklentileri
Teacher expectations in the context of gender
- Tez No: 549171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BELKIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Beklentisi, Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyetçi Kalıplar, Pygmailon Etkisi, Eğitim ve Toplumsal Cinsiyet, Sınıf İklimi, Teacher Expectations, Gender Stereotype, Pygmalion Effect, Education and Gender Roles, Classroom Environment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, öğretmen beklentisine etki eden bileşenlerden birisi olan toplumsal cinsiyet kalıpyargılarına yer verilmektedir. Diğer bir deyişle bu çalışmada öğretmen beklentileri ile toplumsal cinsiyet kalıpyargıları arasındaki ilişki nitel yöntemler kullanılarak araştırılmıştır. İzmir'in Güzelbahçe ve Urla ilçelerine bağlı bulunan ortaöğretim kurumlarında görev yapan 16 öğretmen bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu araştırmada; '(i) öğrenci cinsiyetinin, öğretmeninin öğrencilerine yönelik geliştirdiği beklentilerini akademik ve davranışsal anlamda etkilediği; (ii) günümüzde dahi öğretmenlerin farkında olarak ya da olmayarak toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin pekiştirilip aktarılmasında bizzat rol aldıkları; (iii) öğretmenlerin, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi konusunda etkin bir rol üstlenemedikleri; (iv) öğretmenlerin, öğrencilerine yönelik kalıpyargılarla beslenen birtakım beklentilere sahip oldukları; (v) toplumsal cinsiyete dayalı yapının dayatmalarının öğretmen beklentilerinde kendini gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gender stereotype, which is one of the factors affecting teacher expectations, has been researched in this study. In other words, the relationship between teacher expectations and gender stereotypes has been researched by using the qualitative research method. The 16 teachers, who have been currently working in some high schools located in Güzelbahçe and in Urla Districts of Izmir have consisted of the sample of the study. The results obtained in this study are as follows; '(i) gender of students affect teacher expectations on the students' academic and behavioral sense; (ii) even today's teachers, consciously or unconsciously, take part in the consolidation and transfer of gender inequality; (iii) teachers cannot play an effective role in elimination of gender inequality; (iv) teachers have some expectations that are fed with stereotypes for their students; (v) imposition of gender-based structure manifests itself in teacher expectations.'