Bireysel yatırımcı davranış ve kararlarının davranışsal finans kapsamında değerlendirilmesi: Balıkesir iline bağlı Ayvalık ilçesi örneği
Evaluation of individual investor behavior and decisions on behavioral finance: A case of Ayvalik district related to Balıkesir
  1. Tez No: 549482
  2. Yazar: HÜLYA SARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN DEMİRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Bireysel Yatırımcı, Psikolojik Eğilimler, Behavioral Finance, Individual Investor, Psychological Trends
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Davranışsal finans modeli, yatırımcıların rasyonel olmadığı varsayımına dayanır. Rasyonel olmayan yatırımcıların, yatırım kararlarını verirken etkilendiği faktörleri inceleyen ve son yıllarda önem kazanan bir daldır. Çalışmamızda Balıkesir iline bağlı Ayvalık ilçesindeki bireysel yatırımcıların davranış ve kararlarının davranışsal finans kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için anket yönteminden yararlanılmıştır.3 bölümden oluşan 41 soruluk anket söz konusu bölgedeki katılımcılara ulaştırılmıştır. 385 bireysel yatırımcıya ulaşılmıştır. Çalışmamızda öncelikle tüm soruların frekans analizi yapılmıştır. Daha sonra hipotezler kurulmuştur. Hipotezlerin test edilebilmesi için ki-kare ve oneway-ANOVA analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Sonuç olarak bireysel yatırımcıların karar verme aşamasında psikolojik eğilimler ve önyargılardan etkilenerek rasyonel olmayan kararlar verebilecekleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The behavioral finance model is based on the assumption that investors are not rational. It is a branch that examines the factors that non-rational investors are affected in making investment decisions and has gained importance in recent years. In our study, it was aimed to evaluate the behavior and decisions of individual investors in Ayvalık district of Balıkesir province within the scope of behavioral finance. Survey method was used for this. The 41-item questionnaire consisting of 3 sections was delivered to the participants in the region. 385 individual investors were reached. In our study, the frequency analysis of all questions was made first. Then hypotheses were established. Chi-square and oneway-ANOVA analysis methods were used to test the hypotheses. As a result, it was seen that individual investors can make non-rational decisions in the decision-making process by being affected by psychological tendencies and prejudices.