Şehir hakkı kavramı çerçevesinde Wall Street İşgali ve Gezi Parkı eylemleri
Wall Street Occupation and Gezi Park actions in the context of the city rights concept
  1. Tez No: 549553
  2. Yazar: CEMİL ARAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖRGEN UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir Hakkı, Sivil Toplum, Wall Street'i İşgal Et Hareketi, Gezi Parkı, City Right, Civil Society, Occupy Wall Street, Gezi Parkı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Neoliberal dönemle birlikte kentler, sermayenin yoğunlaştığı ve merkezileştiği mekanlar haline gelmiştir. Kent mekanında sınıfsal çelişkiler, sosyal eşitsizlikler ve mülksüzleşme süreci artarak devam etmiştir. Şehir hakkı, yaşanan kentsel gerilim ve krizin aşılmasında kilit bir öneme sahiptir. Şehir hakkı başta kentsel kaynaklara erişim olmak üzere, kenti dilediğimiz şekilde, gönlümüzce icat edebilme hakkımızdır. Şehir hakkı kent yönetimine ve kentsel üretime tüm kesimlerin katılımını temel almaktadır. Şehir hakkının toplumsal taban tarafından benimsenip, bir hayat biçimi haline gelmesi için sivil toplumun ve demokrasi geleneğinin güçlü olması gerekir. Merkeziyetçi-devletçi yönetim anlayışının hakim olduğu toplumlarda, yetki ve güç paylaşımı sınırlı düzeyde olacaktır. Fakat yerel demokrasiyi önemseyen, çoklu iktidar anlayışının hakim olduğu toplumlarda halk kent yönetimine aktif bir biçimde katılacaktır. Bu anlayışa uygun olarak tez çalışmasında şehir hakkı yaklaşımı sivil toplum temelinde yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışmada sivil toplum anlayışı, siyasi kültürü ve koşulları itibariyle farklılık gösteren Wall Street'i İşgal Et hareketi ve Gezi Parkı eylemleri, şehir hakkı yaklaşımını merkeze alacak şekilde tartışmaya açılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Together with the Neoliberal period, cities have become places where capital is concentrated and centralised. The process of class contradictions, social inequalities and expropriation in urban space continued steadily. Urban right is a key factor in overcoming the urban tension and crisis. The right to the city is our right to invent the city as we wish, especially to access the urban resources. Urban right is based on participation of all segments in urban management and urban production. Civil society and the tradition of democracy must be strong in order for the right to the city to be adopted by the social base and become a way of life. In the societies where the centralist-statist management concept is dominant, the power and power sharing will be limited. But in societies that care about local democracy and in which multiple conception of power prevails, the people will actively participate in the city administration. In accordance with this understanding, the right to city approach in the thesis study was tried to be interpreted on the basis of civil society. In this study, the Occupy Wall Street movement and the Gezi Parkı protests, which differ in terms of civil society, political culture and conditions, were asked to be discussed in a way to center the city right approach.