Koroner arter baypas ve kapak cerrahisi sonrası vazopleji insidansı ve risk faktörleri
Risk factors and incidence of vasoplegia after coronary artery bypass and valve surgery
- Tez No: 549558
- Danışmanlar: DR. MURAT SARGIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Vazopleji, Şok, Kalp Cerrahisi, Vasoplegia, Shock, Cardiac Surgery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Vazopleji hipotansiyon, taşikardi ve düşük sistemik vasküler direnç ile seyreden, normal veya yüksek kardiyak debiye rağmen doku perfüzyonunun yeterli düzeyde sağlanamadığı bir tablodur. Önemli riskler barındıran kalp ameliyatları sonrası mortalite ve morbidite artışına neden olan vazopleji tablosunun daha iyi anlaşılması, hangi hastalarda bu riskin artmış olduğunun aydınlatılması yol gösterici olacaktır. Bu tezin yapılmasındaki amaç kalp cerrahisi sonrası vazopleji insidansını ve hangi risk faktörlerinin bu tablonun oluşmasında etkili olduğunu belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif ve gözlemsel olarak tasarlanmıştır. Şubat 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında 18 yaşın üzerinde Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi'nde koroner arter baypas ve kapak cerrahisi olan hastalar ardışık olarak çalışmaya dahil edildi. Hastalar kardiyopulmoner baypas sonrası ve yoğum bakımda kardiyak kontraktilite, hemoraji, inotrop ve vazopressör ihtiyaçları açısından değerlendirilerek vazopleji ve kontrol grupları oluşturuldu. Gruplar demografik, ekokardiyografi ve operatif değişkenler arasında farklılıklar açısından karşılaştırıldı. Anlamlı farklılık saptanan değişkenler bağımsız risk faktörü olarak tekrar analiz edildi. Bulgular: Vazopleji toplam 487 hastadan 31 hastada tespit edildi ve çalışma süresi içerisinde insidansi % 6,37 olarak hesaplandı. Vazopleji grubunda diyaliz gerektiren KBY sıklığı, ACE inhibitörü, Anjiotensin reseptör blokeri ve diüretik kullanım sıklığı daha fazla, kardiyopulmoner baypas süresi ve aortik klemp süresi daha uzun ve ortalama Euroscore daha anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Vazopleji kapak cerrahisi ve kombine kapak-koroner arter cerrahisi olan hastalarda sadece koroner arter cerrahisi hastalarına göre daha sık saptanmıştır. Redo cerrahi geçiren hastalarda da vazopleji sıklığı artmıştır. Sadece KPB süresi, Ace inhibitörü kullanımı ve ARB kullanımı ve diyaliz gerektiren KBY tek başına anlamlı risk faktörleri olarak ortaya çıktı. Sonuç: Uzun kardiyopulmoner baypas süresine sahip, ameliyat öncesi ACE inhibitörü veya ARB kullanan, diyaliz öyküsü olan hastalarda vazopleji açıdan dikkatli olunması gerekir. Vazopleji çok ender bir tablo olmasa da az sayıda hastada saptandığı için daha iyi anlaşılması ve risk faktörlerinin belirlenmesi için çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Vasoplegia denotes a state of low tissue perfusion despite normal or high cardiac output, characterized with hypotension, tachycardia, and low systemic vascular resistance. This state results in increased mortality and morbidity following cardiac surgery. A better understanding of vasoplegia and which patients are under higher risk will guide the surgeon in patient management. The aim of this thesis is to determine the incidence of vasoplegia after cardiac surgery and determine which risk factors are involved in its emergence. Patients and Method: This prospective observational study included consecutive coronary artery bypass and valve surgery patients between February 2018 and September 2018 above 18 years of age at Dr. Siyami Ersek Cardiothoracic and Vascular Surgery Hospital. Patients were evaluated for cardiac contractility, surgical drainage, inotrope and vasopressor requirement after cardiopulmonary bypass and in the ICU for placement in vasoplegia and control groups. The groups were compared for demographic, echocardiographic and operative variables. Variables significant in univariate analysis were carried onto multivariate logistic regression. Results: A total of 31 patients were vasoplegic among a total of 487 included patients, resulting in a 6.37% incidence. In the vasoplegia group, chronic kidney failure, use of ACE inhibitors, use of angiotensin receptor blockers, and use of diuretics were more frequent, cardiopulmonary bypass and aortic cross clamp durations were longer, and mean Euroscore was higher. Vasoplegia was more frequent in valve surgery and resternotomy patients. CPB duration, use of ACE inhibitors, use of angiotensin receptor blockers and chronic kidney failure were independent risk factors. Conclusion: Patients with long cardiopulmonary bypass duration, preoperative use of ACE inhibitors or Angiotensin receptor blockers, and history of dialysis requiring kidney failure are under increased risk of vasoplegia. Incidence of vasoplegia is not frequent necessitating large scale studies for better understanding of its risk factors.