Multipl skleroz alt tiplerinde B lenfosite ait hücre içi yolağı faktörlerinin ekspresyon düzeyleri ve bu faktörlerin prognoza etkileri
Expression levels of B lymphocyte intracellular tract factors in multipl sclerosis types and the effects of these factors on prognosis
- Tez No: 549560
- Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: multipl sklerozis, B lenfosit, prognoz, BLK, ATP1B3, multiple sclerosis, B lymphocytes, prognosis, BLK, ATP1B3
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Multipl sklerozis (MS) hastaları klinik alt tipleri arasında prognoz ve tedavi yönünden farklılıklar bulunmaktadır. Bu çalışmada bizim amacımız MS'in klinik alt tipleri arasında B lenfositlerin hücre içi yolağı faktörleri ekpresyon düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı ve bu farklılığın prognoza etkilerini göstermektir. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmaya kriterleri karşılayan 26 MS hastası dahil edildi. Olguların demografik verileri, son genişletilmiş özürlülük durumu skalası 'Expanded Disability Status Scale' (EDSS) skorları, yıllık atak sayısı, progresyon indeksi, toplam atak sayısı, ilk atağın cinsi (optik sinir, medulla spinalis, diğer) ve oligoklonal bant (OKB) bilgileri kaydedildi. Hastanın bilişsel fonksiyonlarının değerlendirilmesi için Kısa Tekrarlanabilir Nöropsikolojik Batarya [Brief Repeatable Battery – Neuropsychology (BRB-N)] uygulandı. BRB-N; Seçici Hatırlama Testi (SRT), 10/36 Spatial Recall Test, Sembol Sayı Modalitesi Testi (SDMT), Paced Auditory Serial Additional Test (PASAT) testlerini kapsamaktadır. Değerlendirmede BRB-N'ye ek olarak; Stroop Testi, Kontrollü Sözcük Çağrışım Testi (COWAT), 9 Delik Testi, 8 metre Yürüme testleri uygulandı. Periferik kan örneklerinde B lenfosit hücre içi yolağı faktörleri ekspresyon çalışmaları Microarray PCR yöntemi ile bakıldı. Bulgular gruplar arasında istatistiksel yöntemlerle karşılaştırıldı. Bulgular: B hücre genlerinin ekspresyon düzeyleri PCR yöntemiyle ölçüldüğünde BLK, BANK1 ve TGFB (TGF-beta) genlerinin mRNA ekspresyon düzeyleri açısından iki grup arasında fark yoktu. B hücrelerine özgü gen ekspresyon düzeylerinden sadece B hücresi proliferasyonu yönünde çalışan BLK gen ekspresyon düzeyi ile süreli 8-metre yürüme zamanı arasında ilişki saptandı. ATP1B3 gen ekspresyonu ise ilk atağı optik nörit olan olgularda anlamlı derecede düşük saptandı. Sonuç: Çalışmamızda bulduğumuz sonuçlar; B hücrelerine özgü gen ekspresyon düzeylerinden sadece B hücresi proliferasyonu yönünde çalışan BLK geni ve ATP1B3 geni ekspresyon düzeyinin bir prognoz biyobelirteci olarak MS olgularında kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: There are differences in prognosis and treatment between clinical subtypes of patients with multiple sclerosis (MS). The aim of this study is to determine whether there is a difference between the expression levels of intracellular pathway factors of B lymphocytes and the effects of this difference on prognosis. Methods: This study included 26 MS patients who met the criteria. The demographic data of the cases, the recent extended disability status scale 'Expanded Disability Status Scale' (EDSS) scores, the number of annual attacks, the progression index, the total number of attacks, the first attack type (optic nerve, medulla spinalis, other) and oligoclonal band (OCD) information was recorded. Brief Repeatable Neuropsychology (BRB-N) was administered to evaluate the cognitive functions of the patient. BRB-N; Selective Recall Test (SRT), 10/36 Spatial Recall Test, Symbol Number Modality Test (SDMT), Paced Auditory Serial Additional Test (PASAT) tests. In addition to BRB-N; Stroop Test, Controlled Word Association Test (COWAT), 9 Hole Test, 8 mt. Walking tests were performed. B lymphocyte intracellular pathway factor expression studies in peripheral blood samples were examined by Microarray PCR method. The results were compared between groups with statistical methods. Results: When the expression levels of B cell genes were measured by PCR method, there was no difference between the two groups in terms of mRNA expression levels of BLK, BANK1 and TGFB (TGF-beta) genes. The BLK gene expression levels were correlated with the BLK gene expression level in the direction of B cell proliferation and the duration of the 8-meter walking time. ATP1B3 gene expression was significantly lower in patients with optic neuritis. Discussion: The results we found in our study; It is thought that only the levels of BK gene and ATP1B3 gene expression level that operate in the direction of B cell proliferation from B cell specific gene expression levels can be used as a prognosis biomarker in MS cases.