Konsept sanat ve Türkiye'deki uygulama durumu
Concept art and status of implementation in Turkey
  1. Tez No: 549627
  2. Yazar: YUNUS BÜYÜKBAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Konsept Sanat, Sinema, Film, Video Oyun, Animasyon, Çizgi Roman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Konsept Sanat, yapım öncesi sürecinde sinema, canlandırma film, video oyun ya da çizgi roman gibi yapımlarda yönetmenlerinin kafasında tasarladığı hayal dünyasının ilk somut görselinin sunulduğu sanatsal resimlere denir. Başka bir deyişle Konsept Sanat'ın asıl amacı, yapım öncesinde bir tasarımın, düşünce ve hayalin görselini yapım ekibine sunarak hedefe odaklanmayı sağlamaktır. Yani yapım ekibine, kurguyu ve oluşturulacak genel tasarım vizyonunu aktarmayı amaçlar. Bu çalışma ile Konsept Sanat'ın tarihini, içeriğini, temellerini, karıştırılan yöntem ve teknikleri, üretim sürecinde kullanılan yöntem ve teknikleri, kullanım alanları, Konsept Sanat'ı oluşturan elemanları, eski ve yeni yaklaşımları, eğlence ve medya yapımlarının oluşumunda önemli bir parça olup olmadığı incelenmiştir. Yapılan röportajla, önceden belirlenen canlandırma film (animasyon) ve sinema sektöründe çalışan yönetmen ve sanat yönetmenlerinin Konsept Sanat'ı projelerinde kullanıp, kullanmadıklarını, konuyla ilgili düşüncelerini, Türkiye'deki uygulama alanlarını, eğer kullanmıyorlarsa Konsept Sanat'ın boşluğunu hangi yöntemle doldurdukları, faydaları, zararları, gerekliliği ya da gereksizliği, sınırlılıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Concept Art is called the artistic paintings in which the first concrete image of the imagination designed by the directors in the production of cinema, animation films, video games or comics in the pre-production period is presented. In other words, the main purpose of Concept Art is to present the visual of a design, thought and dream before the production by presenting it to the production team. In other words, the production team aims to convey the fiction and the general design vision to be formed. With this study, the history, content, fundamentals, methods and techniques of Concept Art, methods and techniques used in the production process, areas of use, the elements of Concept Art, the old and new approaches, the formation of entertainment and media productions. It was investigated. An interview with the predetermined animation film (animation) and use the cinema sector employee director and artistic director of Concept Art in the project, they use their thoughts on the subject, application areas in Turkey, if they fill the cavity of Concept Art they do not use what method, benefits, losses, necessity or unnecessary, limitations are examined. Keyworlds: Consept Art, Cinema, Film, Video Game, Animation, Comic Book.