Bazı suf hareket önderlerinin siyaset karşısındaki tutumları (Tazib, tecrid ve idam)
The attitudes of some suf moving passengers on politics (Tazib, tecrid and idam)
  1. Tez No: 549629
  2. Yazar: MESUDE MERVE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ALTUNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Tasavvuf Tarihi, Tazib, Tecrid, İdam, Sufism, History of Sufism, Torturing ( Tazib ), Isolation ( Tecrid ) and Execution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tasavvufun tarihi sürecini ele almaya çalıştık. Kendi içinde deryalar olan bu konuları kısaltarak dört alt başlık altında incelemeye çalıştık. Bunlar içinden Zühd Dönemi'ni kısaca tanımlayarak geçtik. Selçuklu Devleti'nde Tasavvufun etki sahasını ve siyasi etkisini inceledik. Osmanlı Dönemi'nde savaşlarda ve Devlet'in kurulmasında tasavvufun etkisini ele aldık. Ve son olarak Cumhuriyet Dönemi'nde tasavvufun seyrine göz atarak birinci bölümümüzü tamamladık. İkinci bölümde idam edilen bazı sufileri, sürgüne gönderilen bazı sufileri ve idam ve sürgün cezası almayıp farklı usullerle sıkıntılar yaşayan aynı zamanda siyasi sahada da boy gösteren sufilerimizi 'diğer sufiler' başlığı adı altında işlemeye gayret ettik. Üçüncü bölümümüzü iki başlık atında ele alıp tezimizi tamamladık. Birinci başlıkta tezimizde ele aldığımız sufilerimizi cezalandırmaya sebep olan olayları değerlendirip onları tasavvufi terimlerle açıklamaya çalıştık. İkinci başlıkta ise, tasavvufun eski dönemde ve günümüzde etki sahasını değerlendirip, sufilerimizin yaşadığı bu olayların günümüze nasıl etki bıraktığını ele aldık.
Özet (Çeviri)
The study consists of three parts. In the first part, we examined history of Sufism. Although it is a wide topic, we narrowed down on four titles. Of these titles, Period of Zühd ( ascetism ) is defined briefly. We studied incidence of Sufism and its political impact in Seljuk Empire. We studied Sufism impact on foundation and wars in Ottomans. We completed the first part with sufism in period of Republic. In the second part,we mentioned Sufis under the titles of executed Sufis, exiled Sufis and other Sufis who were politically active and sentenced with different enforcement except for capital punishment and exile . We completed the study by viewing the third part under two title. In the first title, we studied the incidents caused Sufis to get punished and tried to explain these incidents with sufistic terms. In the second title, we discussed the impact of incidents experienced by the Sufis by evaluating incidence of Sufism in past and today.