Y kuşağının kariyer yönelimi üzerine bir uygulama
An application on the career orientation of generation Y
  1. Tez No: 549632
  2. Yazar: OZEN HUSHAM MUSTAFA ALBAIRAQDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU DOĞANALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak, Y Kuşağı, Kariyer Yönelimi, Kariyer Seçimi, TOPSIS Yöntemi, Bulanık TOPSIS Yöntemi, Generation, Generation Y, Career Orientation, Career Choice, TOPSIS Method, Fuzzy TOPSIS Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bilgi çağında yaşadığımız günümüzde işletmeler, küreselleşme, teknoloji gelişimi ve üretim sektöründeki değişimden kaynaklanan rekabet ortamı ile karşı karşıyadırlar. Bu rekabet sürecinde, işletmenin sahip olduğu insan kaynağının niteliği büyük önem taşımaktadır. İşletmelerin rakipleri ile rekabet edebilmeleri, ekonomik sıkıntılar ile baş edebilmeleri, mevcut kaynaklarını etkin ve verimli kullanabilmeleri ve devamlılıklarını sağlayabilmeleri, istihdam edecekleri, çağın gerektirdiği özelliklere sahip, nitelikli insan kaynağına bağlıdır. Modern toplum dönüşümü, toplumların ve dolayısıyla bu toplumu oluşturan bireylerin özelliklerini değiştirmiş, bu durum da kuşak değişimlerine neden olmuştur. Bu kuşaklardan özellikle Y Kuşağı toplum nezdinde bir dönüşüm meydana getirmiş ve iş yaşantısı için belirleyici olmuştur. Y Kuşağı bireyleri sahip oldukları bireysel özellikler ve mevcut yaş aralıkları itibariyle, önümüzdeki yıllarda iş hayatında oldukça etkin ve belirleyici olacaklardır. Bu çerçevede, araştırmanın amacı Y Kuşağı bireylerinin kariyer yönelimlerini Bulanık TOPSIS yöntemi ile bir karar verme modeli oluşturarak saptamaktır. Çalışma Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğrenim gören ve Y Kuşağı bireyleri olan İşletme ve İktisat Bölümü son sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışmada Bulanık TOPSIS yönteminden faydalanmıştır. Araştırmaya katılan 123 öğrenciden olası kariyer yönelimleri düşünülerek belirlenmiş iş alanlarını Edgar Schein'ın Kariyer Değerleri ve Y Kuşağı'nın iş hayatına yansıyan özellikleri dikkate alınarak ortaya konmuş olan 16 karar kriterine göre değerlendirmeleri istenmiştir. 123 karar verici karar kriterlerinin önem ağırlıklarını ve ilerideki kariyerleri için olası iş alanlarını hazırlanan değerlendirme formunu kullanarak dilsel değişkenler yoluyla değerlendirmiştir. Dilsel değişkenler üçgen bulanık sayılara çevrilmiş ve her bir kriterin önem ağırlığı hesaplanmıştır. Bununla birlikte, öğrencilerin kariyerleri için tercih edebilecekleri alternatiflerin yakınlık katsayıları hesaplanmış ve alternatif sıralaması bulunmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, tamamı Y Kuşağı'ndan oluşmuş olan çalışma grubunun tercih edecekleri iş alanlarına ilişkin olarak; adalet, etik ve iş güvencesi kriterlerini ön plana aldıkları, karar alma hakkı, eğitim ve kişisel gelişim olanakları, farklı yetenekler ile yenilikçi görüşleri uygulama, monoton olmama, inovasyon ve teknoloji gibi kriterleri de önemsedikleri ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, öğrencilerin kendilerine sunulmuş olan iş alanı alternatiflerinden ilk olarak kendilerine ait işyeri kurmaya, ikinci olarak akademik alana, üçüncü olarak özel sektöre ve son olarak da kamu sektörüne yöneldikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract Today, in the information age, businesses face a competitive environment resulting from globalization, technology development and change in the production sector. In this competitive process, the nature of the human resources of the enterprise is of great importance. The ability of businesses to compete with their rivals, to cope with economic problems, to use their resources effectively and efficiently and to maintain their continuity depends on the employment of qualified human resources with the characteristics required by the age. The transformation of the modern society has changed the characteristics of the societies, and therefore the individuals that make up this society, and this has led to generation changes in individuals. Generation Y, especially from these generations, led to a transformation in society and became determinative for business life. The people of Generation Y will be very active and decisive in business life in the coming years in terms of their individual characteristics and current age ranges. In this context, the aim of the study is to determine the career orientations of Generation Y individuals by forming a decision making model with Fuzzy TOPSIS method. The study was carried out with the last year students of Economics and Administrative Sciences Faculty of Selçuk University. Fuzzy TOPSIS method was used in the study. 123 students who participated in the study were asked to evaluate the determined work areas according to the 16 determined criteria by taking into account the career values of Edgar Schein and the characteristics of the Generation Y reflected in work life. 123 students evaluated the importance weight of decision-making criteria and possible business areas for future careers through linguistic variables using the prepared evaluation form. The linguistic variables were converted to triangular fuzzy numbers and the importance weight of each criterion was calculated. However, the proximity coefficients of the alternatives that the students could choose for their careers were calculated and an alternative ranking was found. According to the results obtained from the study, it was found that in relation to the working areas to be preferred by the working group, all of which are composed of Y Generation; justice, ethics and job security criteria were in the forefront, and the right to decision, education and personal development opportunities, implementation of innovative skills with different abilities, non-monotonism, innovation and technology criteria were given importance. In addition, it was determined that from the working area alternatives suggested to them, the students oriented firstly to working in their own business, secondly in the academic field, thirdly in the private sector and finally in the public sector.