Üç bileşenli ilaç kombinasyonlarının kemometrik tayini
Chemometric determination of antibiotic and analgesic combinations
- Tez No: 549712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜZİDE ERTOKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Parasetamol, Asetilsalisilik asit, kafein, PCA, PRC, PLS, Paracetamol, Acetylsalicylic acid, caffeine, PCA, PRC, PLS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada UV spektrofotometrsi kullanılarak kimyasallarda parasetamol, asetilsalisilik asit ve kafein eş zamanlı olarak belirlenmesi sağlanmıştır. Parasetamol, asetilsalisilik asit ve kafein spektrumu lineer aralıkları içinde birkaç konsantrasyonda kaydedildi. Kalibrasyon seti ve bu sete karşılık 200 - 330 nm aralığındaki spektrumda okunarak 0,1 M HCl içerisinde 5–25 μg/L parasetamol, 7–35 μg/L asetilsalisilik asit ve 6–30 μg/L kafein içeren çalışma seti için hazırlanmıştır. Kemometrik kalibrasyonlar bu etken maddeleri içeren sentetik karışımlara uygulanarak yöntemin geçerliği gösterilmiştir. Önerilen teknikler bu üç etken maddeyi içeren bir preparata uygulanmış ve elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Sonraki basamakta PCA, PCR ve PLS yöntemleri, ticari farmasötik preparattaki Parasetamol, asetilsalisilik asit ve kafein aynı anda miktar tayinlerine uygulandı.
Özet (Çeviri)
In this study, paracetamol, acetylsalicylic acid and caffeine were determined simultaneously by using UV spectrophotometry. Paracetamol, acetylsalicylic acid and caffeine spectrum were recorded at several concentrations in linear ranges. Calibration set and corresponding to this set were read in the spectrum in the range of 200 - 330 nm and prepared for the study set containing 5 - 25 μg / L paracetamol, 7 - 35 μg / L acetylsalicylic acid and 6 - 30 μg / L caffeine in 0.1 M HCl. Chemometric calibrations were applied to synthetic mixtures containing these active substances and the validity of the method was shown. The proposed techniques were applied to a preparation containing these three active substances and the results were statistically compared to each other. In the next step, PCA, PCR and PLS methods were applied to simultaneous assays of Paracetamol, acetylsalicylic acid and caffeine in commercial pharmaceutical preparation.