Tıpta uzmanlık öğrencilerinin ruhsal durum ve uyku kalitelerinin incelenmesi
Examination of mental status and sleep quality in medical residents
  1. Tez No: 549732
  2. Yazar: PINAR FİDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMET TAŞKIN EGİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi, Ruhsal Durum, Tıpta Uzmanlık Öğrencisi Hekim, Uyku Kalitesi, Mental State, Medical Resident Doctor, Pittsburg Sleep Quality Index, Sleep Quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı tıpta uzmanlık öğrencisi hekimlerin ruhsal durumlarını ve uyku kalitelerini saptamak; uyku kalitelerine etki edebilecek faktörleri değerlendirmek; uyku kaliteleri ile ruhsal durumları arasındaki ilişkiyi tespit ederek tıpta uzmanlık öğrencisi hekimlerin sağlık ve uzmanlık eğitim kalitelerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma 01 -31 Ocak 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan ve çalışmaya katılmayı kabul eden tıpta uzmanlık öğrencisi 193 hekim üzerinde yapıldı. Hekimlere uygulanmak üzere uyku kalitesini etkileyebilecek faktörler ile sosyodemografik ve mesleki bilgilerden oluşan 29 soruluk bir anket, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Genel Sağlık Anketi (GSA-12) uygulandı. BULGULAR: Tıpta uzmanlık öğrencisi hekimlerin ortalama uyku sürelerinin 6,27(±1,14) saat, PUKİ puan ortalamalarının 7,12 (±2.90) olduğu belirlenmiştir. Asistan hekimlerin ruhsal durumlarını değerlendirmek için kullandığımız GSA-12 skoru 3.06(±3.05) değerleri ile orta düzeyde saptanmıştır. Çalışmamıza katılan 193 asistan hekimden 41(%21,2)'inin uyku kalitelerinin iyi olduğu, 152(%78,8) 'sinin uyku kalitesinin kötü olduğunu tespit ettik. Hekimlerin uyku kalitesi kötüleştikçe genel sağlık anketine göre değerlendirilen ruhsal durumları da kötüleşmektedir. Araştırmamız sonucunda asistan hekimlerin hastalık varlığı, ilaç kullanımı, sigara kullanımı, gece yemek yeme alışkanlıkları ve çalışma koşulları ile uyku kaliteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğunu belirledik. SONUÇ:Tıpta uzmanlık öğrencisi hekimlerin uyku kalitelerinin iyileştirilmesi, dolayısıyla ruhsal durumlarının iyileştirilmesi ile daha iyi uzmanlık eğitimi alabilmeleri ve sağlık hizmeti sunumunda daha yetkin olabilmeleri için çalışma düzeni ve çalışma koşullarındaki olumsuzlukların azaltılmasına yönelik düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Ayrıca asistan hekimlerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları yönünden bilinçlendirilmesi ve sigara bırakma konusunda desteklenmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
AIM:The aim of our study was to determine the mental status and sleep quality of residents in medicine; assess the factors that may affect sleep quality; to determine the relationship between sleep quality and mental status and to contribute to the studies to improve the quality of health and specialization education. MATERIALS AND METHODS:This study was conducted between January 1 and January 31, 2019, with 193 medical resident doctors who worked at Istanbul Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital. A questionnaire composed of 29 questions, consisting of sociodemographic and occupational information, factors that could affect sleep quality, Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) and General Health Questionnaire (GHQ-12) were applied to resident doctors. RESULTS:Mean sleep duration was 6,27(±1,14) hours, and mean PSQI score was (7.12±2.90). Of the 193 medical resident doctors who participated in our study, 41(%21,2) had good sleep quality and 152(%78,8) had poor sleep quality. As the sleep quality of the physicians worsens, the mental health conditions are deteriorating according to the general health questionnaire. As a result of our research, we found a statistically significant relationship between residents' sleep quality and lifestyle (cigarette use, night eating habits), working conditions. CONCLUSION: We believe that in order to improve the sleep quality and mental health of resident doctors, therefore to ameliorate their spezialization training and occupational competence, some regulations should be done with the aim of eliminating bad working conditions. Furthermore, it will be helpful to inform resident doctors about healhty life habits and give support on how to quit smoking.