Bazı kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin Erzincan koşullarındaki verim ve verim özelliklerinin belirlenmesi
Determinaton of yield and yield components of some common bean (Phaseolus vulgaris L.) genotypes under Erzincan conditions
- Tez No: 549755
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Phaseolus vulgaris L, dry bean, adaptation, yield components
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma 2017 yılında, Erzincan koşullarında farklı kuru fasulye genotiplerinin verim ve verim unsurlarının araştırılması amacı ile Erzincan Merkez Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme alanlarında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş, 10 adet kuru fasulye genotipi kullanılmıştır. Araştırmada tane verimi (kg/da) ile bitki sıklığı (adet), bitki boyu (cm), ilk bakla yüksekliği (cm), bitkide bakla sayısı (adet), baklada tane sayısı (adet), bitkide tane verimi (g), 100 tane ağırlığı (g), çıkış gün sayısı (gün ), çiçeklenme gün sayısı (gün), vejetasyon gün sayısı (gün) gibi bazı verim unsurlarına ait ölçüm ve gözlemler yapılmıştır. Çalışmada; bitki sıklığı 7,30 adet/bitki-15,13 adet/bitki, bitki boyu 52,5 cm-105,7 cm, bitkide dal sayısı 3,43 adet-4,10 adet, ilk bakla yüksekliği 12,83 cm-22,33 cm, bitkide bakla sayısı 18,91 adet-36,83 adet, baklada tane sayısı 2,60 adet-3,75 adet, bitkide tane verimi 21,70-42,40 g/bitki, 100 tane ağırlığı 31,83 g-52,41 g, dekara tane verimi 238,96 g-381,22 g, çıkış gün sayısı 11,33 gün-14,33 gün, çiçeklenme gün Sayısı 40,00 gün-52,00 gün ve vejetasyon süreleri 116,00 gün-137,66 gün arasında bulunmuştur. Tüm genotipler arasında en yüksek verimli olarak belirlenen Mecidiye çeşidi 15,00 adet bitki sıklığına, 57,46 cm bitki boyuna, 4,10 adet bitkide dal sayısına, 13,33 cm ilk bakla yüksekliğine, 19,10 adet bitkide bakla sayısına, 2,60 adet baklada tane sayısına, 27,10 g bitkide tane verimine, 52,41 g 100 tane ağırlığına, 381,22 kg da tane verimine, 14,33 çıkış gün sayısına, 40,33 çiçeklenme gün sayısına ve 125,00 vejetasyon gün sayısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Phaseolus vulgaris L., kuru fasulye, adaptasyon, verim unsurları.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine some yield and yield components of ten common bean genotypes in the experimental area of Erzincan Horticultural Research Institute in 2017 under Erzincan conditions. The study was designed in the randomized block design with three replications and used 10 line genotyping. Data were collected on some yield and yield composition such as, plant density, plant height, number of main brunch, first pod height, pod number per plant, kernel number per pod, plant yield, 100 kernel weight, grain yield per decare, vegetation period, time of flowering and time of emergence. The characteristics seen in the study changed among 7.30-15.13 plant per square meter in plant density, 52.5-105.7 cm in plant height, 3.43-4.10 number in number of main brunch, 12.83-22.33 cm in first pod height, 18.91-36.83 number in pod number per plant, 2.60-3.75 number in kernel number per pod, 21.70-42.40 g in plant yield, 31.83-52.41 g in 100 kernel weight, 283.96-381.22 kg/da in grain yield, 11.33-14.30 emergence time, 40.00-52.00 flowering time and 116.00-137.66 days in vegetation period. The most high yielding cultivar Mecidiye among the genotypes had 57.46 cm of plant heigh, 15 plant number in a square meter, 4.10 number of main brunch, 13.33 cm of first pod height, 19.10 number of pod number per plant, 2.60 number of kernel number per plant, 381 kg/da of yield, 27.10 g of plant yield, 52.41 g of 100 kernel weight, 14.33 days of emergence time, 40.33 days of flowering time and 125.00 days of vegetation period.