65 yaş üstü kalça kırığı olgularında tedavi yöntemi ve ameliyata alınma zamanının mortaliteye etkisi
The treatment methods and surgery timings effects on mortality in hip fracture patients over 65 years old
  1. Tez No: 549822
  2. Yazar: CİHAT EKİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZHAN PAZARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, kalça kırıkları, cerrahi zamanlama, hemiartroplasti, PFN, Geriatrics, hip fractures, surgical timing, hemiarthroplasty, PFN
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı 65 yaş üstündeki kalça kırığı nedeni ile ameliyat edilen hastalarda kullanılan implant çeşidi ve cerrahi zamanlamanın mortalite üzerindeki etkisini değerlendirmekti. Çalışmaya 2012 Ocak ve 2016 Ocak tarihleri arasında kliniğimizde kalça kırığı nedeni ile ameliyat edilen 136' sı kadın 242 hasta dahil edildi. Hastaların 146' sına çimentolu hemiartroplasti, 54' üne çimentosuz hemiartroplasti ve 42' sine PFN yapılmıştı. Hastaların ilk bir ay, ilk yıl, 1-3 yıl ve 3 yıl sonrasındaki mortalite oranları ve mortalite üzerine etki eden faktörler ayrı ayrı incelendi. Çalışmamız gösterdi ki çimentolu kalça protezi uygulanan hastalarda survey daha uzun ve çimentosuz protez yapılan hastalarda 3 yıl sonrası mortalite diğer tedavi gruplarına göre daha düşüktür. Cerrahi zamanlamanın mortalite üzerine etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
This study aim to evaluate surgery timing and using different implants effects on mortality in elderly patients with hip fracture. This study include 242 patients (136 female, 106 male) with hip fracture who underwent surgical tratment between january 2012 and january 2016 in our clinic. 146 of this patiens underwent surgery with using cemented hemiarthroplasty, 54 patients underwent surgery with using cementless hemiartrhroplasty and 42 patiens underwent surgery with using PFN. We examined mortality rate and the all effects on mortality for first month, first year, between 1-3 years and after 3 years separately. Our study showed that the patients who underwent surgery with using cemented hemiartroplasty had longer survive than other groups and after the patients who underwent surgery with using cementless hemiartroplasty had less mortality rate than other groups after three years period. There wasn't any effects of surgical timing on mortality.