Lokal ileri küçük hücreli dışı akciğer karsinomu tanılı hastaların özellikleri
General characteristics of patients with local advanced non-small cell lung carcinoma
- Tez No: 549862
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HARPUTLUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Prognosis, locally advanced stage, definitive chemoradiotherapy, neutrophil lymphocyte ratio
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Lokal İleri Küçük Hücreli Dışı Akciğer Karsinomu Tanılı Hastaların Özellikleri Giriş: Akciğer karsinomları, dünya çapında en sık görülen kanserdir ve giderek artan sıklıkta karşımıza çıkan bir problemdir. Çalışmamızda lokal ileri küçük hücreli dışı akciğer karsinomu tanılı definitif kemoradyoterapi alan hastaların genel özellikleri incelenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza tanı anında evre IIIA ve evre IIIB olan, cerrahi tedavi almamış, definitif kemoradyoterapi alan 99 hastayı retrospektif olarak inceledik. İkinci primer malignitesi olan ve ileri derecede kalp yetmezliği olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Hastalar cinsiyet, yaş, patolojik alt tip, lenf nodu tutulumu, sigara maruziyeti, tümör çapı, tümörün lokalizasyonu, ECOG performans skoru (ECOG-PS), vücut kitle indeksleri (VKİ), total radyoterapi dozu, aldığı kemoterapi çeşidi, lökosit (WBC), hemoglobin (HGB), nötrofil (NEU), lenfosit (LYM), platelet (PLT), kreatinin, total protein, albümin, AST, ALT, ALP, LDH, kalsiyum (Ca) gibi laboratuvar parametreleri ve hastalıksız sağkalım ile genel sağkalım (total sağkalım) bilgileri hastaların dosyaları taranarak çalışmaya alındı. Bu parametrelerin genel sağkalıma ve hastalıksız sağkalıma etkisi olup olmadığını inceledik. Vefat etmiş olan hastaların, patolojik tanı aldığı günden vefat ettiği güne kadar geçen süreyi total sağkalım süresi olarak ay cinsinden hesapladık. Hastalıksız sağkalım için ise tanı anından kontrol muayenesinde metastaz, progresyon ya da nüks olmasına kadar geçen süreyi ay olarak hesapladık. Genel sağkalım analizinde WBC, NEU, PLT sayılarının, nötrofil lenfosit oranı (NLO)'nın, ECOG-PS'lerinin, almış oldukları radyoterapi dozlarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. LYM ve yaş parametreleri ise istatistiksel olarak hastalıksız sağkalım için anlamlı bulundu. Sonuçlar: Çalışmamızda hastaların tanı anındaki WBC, NEU, PLT ve LYM sayılarının, NLO'nun, ECOG-PS'lerinin, almış oldukları radyoterapi dozlarının ve yaşlarının; belirli cut-off değerleri kullanıldığında hastanın sağkalımını ve prognozunu öngörmede yararlı olabileceği bulundu. Anahtar kelime: Prognoz, lokal ileri evre, definitif kemoradyoterapi, nötrofil lenfosit oranı
Özet (Çeviri)
Introduction: The lung carcinomas are the most common cancer worldwide and it is been seen this is a growing problem. The present study discusses, the general characteristics of patients diagnosed with non-small cell lung cancer (NSCLC) and treated with definitive chemoradiotherapy. Material and Method: 99 patients with stage IIIA and stage IIIB NSCLC who did not undergo surgical treatment and with treated definitive chemoradiotherapy were retrospectively evaluated. Patients with secondary primary malignancy and severe heart failure were not included in the study. Results: Gender, age, pathological subtype, lymph node involvement, smoke exposure, presence of smoking, tumor size, tumor location, ECOG performance score (ECOG-PS), body mass index (BMI), total radiotherapy dose, chemotherapy regimen, laboratory parameters such as leukocyte count (WBC), hemoglobin (HGB), neutrophil (NEU), lymphocyte (LYM), platelet (PLT), creatinine, total protein, albumin, AST, ALT, ALP, LDH and calcium (Ca) level, disease-free survival and overall survival data were included in the study. The present study investigated whether these parameters have an effect on overall survival and disease-free survival. In the overall survival analysis; WBC, NEU and PLT numbers, neutrophil lymphocyte ratio (NLR), ECOG-PSs were found to be statistically significant. LYM and age parameters were statistically significant for disease-free survival. Conclusion: In our study, WBC, NEU, PLT and LYM numbers, NLR, ECOG-PS, radiotherapy doses and ages of the patients were determined. Specific cut-off values were found to be useful in predicting the survival and prognosis of the patient.