An analysis of lexical richness in written production of Turkish efl students
Türk yabancı dil öğrencilerinin yazılı ürünlerindeki sözcük zenginliğinin analizi
  1. Tez No: 550001
  2. Yazar: ÖZHAN HARMAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sözcük zenginliği, sözcüksel sıklık profili, RANGE, kompozisyon yazma, Lexical richness, lexical frequency profile, RANGE, essay writing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma ağırlıklı olarak, liselerin yabancı dil bölümlerinde okuyan ve Hatay'da bulunan iki özel dil öğretim kurumuna devam eden öğrencilerin yazdıkları kompozisyon-lardaki İngilizce sözcük zenginliğini ve kelime sıklık seviyelerini analiz etmeyi amaçla-maktadır. Çalışma ayrıca, öğrencilerin LYS-5 yabancı dil deneme sınavından elde ettik-leri ortalama puanları ile yazdıkları kompozisyonlarındaki sözcük zenginliği arasında bir bağlantı olup olmadığını bulmayı da hedeflemektedir. Sözcük zenginliklerinin analizi ve kelime sıklık seviyelerinin belirlenmesi RANGE ve FREQUENCY adlı iki bilgisayar programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Heatley, Nation ve Coxhead (2002) tarafından geliştirilen RANGE, sözcüklerin veya diğer sözcüksel birimlerin bir ya da daha fazla metindeki dağılımları hakkında bilgi vermektedir. Tek bir metinde bulunan tüm kelime-lerin sıklık listeleri de RANGE ile aynı pakette yer alan FREQUENCY programıyla bu-lunabilmektedir. İkinci bir araştırma alanı olarak, bu çalışmada yer alan 50 katılımcıyı eğiten 4 İngilizce öğretmeni ile sözcük zenginliği hakkındaki genel görüşlerini ve öğren-cilerinin sözcük bilgisini arttırmak için neler yaptıklarını öğrenmek için görüşme yapılmış-tır. Araştırma sonucu, öğrenci kompozisyonlarının, daha yüksek yüzdeliklerde birinci kelime listesinden, yani İngilizce 'de en sık kullanılan sözcükler içerdiğini göstermiştir. Bireysel olarak incelendiğinde, deneme sınavlarında daha yüksek ortalamaya sahip öğ-rencilerin, çoğunlukla, düşük ortalamaya sahip olan öğrencilere kıyasla, daha zengin söz-cükler kullandıkları tespit edilmiştir. Daha sonra öğrenciler deneme sınavı ortalamalarına göre üç gruba ayrılmıştır. 1. Grup en yüksek deneme sınavı ortalamasına sahip öğrenci-lerden oluşmuştur. 2. Grup orta seviye puana sahip öğrencilerden meydana gelmiştir ve son olarak da 3. Grup en düşük deneme sınavı ortalamasına sahip öğrencilerden oluş-muştur. Bu üç gruba ait kompozisyonların sözcüksel analizi yapıldığında, katılımcılar tarafından yazılan kompozisyonların deneme sınavlarındaki akademik not başarısını yan-sıtmayabileceği veya katılımcıların sahip olduğu deneme sınavı sonuçlarının akademik düzeyde sözcük kullanımını her zaman taahhüt etmeyeceği anlaşılmıştır. Görüşme sonuç-larına gelince, öğretmenler sözcük zenginliğini arttırmanın büyük ölçüde öğrencinin ken-di sorumluluğu olduğunu ifade etmiştir. Bunlara ek olarak, tüm görüşmeciler, çok kap-samlı zengin kelimelere sahip öğrencilerin düşüncelerini etkili bir şekilde ifade edecekle-rinden sözcük zenginliğinin öğrencilerin daha kaliteli kompozisyonlar üretmelerine yar-dımcı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This study primarily aims at analysing L2 lexical richness and word frequency levels in free essays written by students studying at foreign language departments of high schools and attending to two private language teaching institutions located in Hatay, Turkey. It also targets to find out whether there is a correlation between the average score of students' pilot LYS- 5 foreign language exam and lexical richness in their essays. The analysis of lexical richness and identification of word frequency levels were carried out by using two measuring software programs called RANGE and FRE-QUENCY. Developed by Heatley, Nation, and Coxhead (2002), RANGE gives information about the distribution of words or other lexical units across a set of two or more texts. Included in the same package with RANGE, frequency list of all the words in a single text can be found by FREQUENCY. As a second researching area, 4 teachers of English who are educating 50 participants partaking in the current study were interviewed in order to find out their general opinions on L2 lexical richness and what they do in order to enhance their student's lexical knowledge. The result of the analysis showed that students free written essays contained higher percentages of words belonging to the word list one than it is supposed to be. By word list one, it is meant the most frequently used words in English. When examined individually, students with higher average pilot test scores are found to use lexically richer words compared to the students with lower average pilot test scores in general terms. Then the students were grouped in three according to their average pilot test scores. Group 1 consisted of students with the highest average test score. Group 2 were formed with the students having a medium average test score and lastly, Group 3 included students with the lowest average test score. When the lexical analysis of essay of these three groups was made, it was found that essays written by the participants may not reflect their academic success in English test scores or the average test scores that the participants have may not always guarantee the usage of words that belong to the academic word list. As for the result of the interviews, teachers fundamentally highlighted that increasing lexical richness is students' own responsibility. Additionally, all the interviewees agreed that rich vocabulary help students produce better quality essays because students having a wide range of rich vocabulary can express their ideas effectively.