Edirnevî'nin Mehâmmu'l–Fukahâ adlı eserinin tahkik ve tahlili
Edirnevi Mehâmmu'l–Fukahâ arbitration and assignment
- Tez No: 550164
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI YUNUS APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Edirne Kami Efendi, Tabakat, Mehammu'l-Fukaha, Edirnevi Kami
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
1059 ve 1136 yılları arasında yaşamış olan şair, fakih, mutasavvıf ve edebiyatçı olan Edirneli Kami olarak bilinen Muhammed Kami Edirnevi“Mehammu'l-fukaha”adlı eserin sahibidir. Bu eser, Hanefi mezhebi bilginlerinin hayatı hakkında yazılmış bir eser olup elimizde yedi adet el yazması bulunmaktadır. Bu yedi nüsha arasında yaptığım karşılaştırma ve araştırmalarım sonucunda Beyazıt Devlet Kütüphanesi el yazması bölümünde bulunan ilgili el yazma nüshayı esas kabul ettik. Bu eseri tahlil ve tahkik etmekteki maksadımız bu eserin gün yüzüne çıkartılıp orijinal şekilde basılması ve araştırmacıların istifadesine sunulmasıdır. Eser, Hanefi fıkhı bilginlerinin biyografileri hakkında önemli bir eserdir. Nitekim eserde, İmam-ı Azam Ebu Hanife'den başlayarak müellifin asrına kadarki Hanefi âlimlerinin hayatı, eserleri, resmi görevleri ve yaşamış oldukları bazı enteresan olaylar kaleme alınmıştır. Önsözde belirtildiği üzere çalışmamız giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; Edirnevi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi içermektedir. Çalışmamızın ikinci bölümü ise müellifin eseri yazarken kullandığı metodunu, kaynaklarını, bilimsel çalışmalarını ve fakihleri değerlendirmesini ele almaktadır. Ayrıca bu bölümde,“Mehammu'l-fukaha”nın tabakat kitapları arasındaki yeri ve önemine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise mezheplerin fıkıh alanında tabakat ilmine bakışı ve müctehidleribilginleri kısımlandırmaları ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise el yazması eserin tahkiki yer almaktadır. Ayrıca belirtmek gerekir ki; İslam kültürüne ilişkin pek çok alanda eser veren Edirnevi'nin yeni nesillere tanıtılması önem arzetmektedir. Anahtar Kelimler: Edirneli Kami Efendi, Tabakat İlmi, Mehammu'l Fukaha, Tabakâtü'l-müctehidin, Hanefi mezhebi.
Özet (Çeviri)
Muhammad Kami, who was a poet, pharaoh, Sufi, and literary artist who lived between the years of 1059 and 1136, is the owner of the Edirne Mehammairul Fukaha. This work has been written about the works of the sheriffs of the religious sects and there are seven manuscripts. As a result of my comparison and research between these seven copies, I analyzed and analyzed the work in the Beyazıt State Library Manuscript. The purpose of the analysis and investigation of this piece is to make these works unearthed and printed in the original way and that the researchers do not have difficulty in this field. When we look at the work we see that this work is an important work for the Islamic joke. As a matter of fact, imam azam has written the life, works, official duties and some interesting events of the Hanafi scholars starting from Abu Hanifa up to the century. As stated in the preface, our study consists of four sections. In the first chapter, it contains information about the life and works of Edirnevi. In the second part of the study, the author evaluates the method, resources, scientific studies and the use of the material in his work, and also the place and importance of the work among Tabakat books. In the third chapter, we discussed the view and sections of sects in the jurisprudence field. In the fourth chapter, if the manuscript has been written in accordance with the original Arabic language, it is corrected and written. It should also be noted that the literary style of Edirne, which works in Basic Islamic Sciences, literature and Tabakat, gives important clues about the scientific and literary level of the period.