Türk sosyal güvenlik hukukunda analık hali ve analık haline bağlı kısmi çalışma
Maternity status and partial work due to maternity status in Turkish social security law
  1. Tez No: 1006302
  2. Yazar: TANSU KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Analık, Kısmi Çalışma, Yarım Çalışma, Analık Sigortası, Maternity, Part-Time Work, Maternity Status, Maternity Insurance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Kadının gebelik ve doğum sürecindeki durumu, analık olgusunu toplumsal ve hukuki olarak incelenmesi gereken bir süreçtir. Bu nedenle analık sürecinin; hamilelik öncesi ve sonrası dönemleri kapsayacak şekilde hem anne hem de çocuk sağlığı, çalışma koşulları ve bu süreçte kadının karşılaştığı sorunlar dikkate alınarak ele alınması gerekir. Kadının korunmasına ve kendisine tanınan haklara ilişkin düzenlemeler kanunlar çerçevesinde düzenlenmiştir. Kadın çalışanların iş yaşamı, analık hâli dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Analık hâlinin hem anne hem de çocuk sağlığı açısından korunması ve bu süreç sonrasında kadınlara tanınan hakların güvence altına alınması, kadın istihdamının devamlılığı bakımından da önem arz etmektedir. Çalışma hayatı genelinde analık hâli; öncelikle gebelik sürecinden başlayarak doğum sonrasındaki çalışma dönemini de kapsayacak biçimde ele alınmıştır. Çalışma kapsamında kamu veya özel sektörde çalışma hayatı içinde yapılması gereken iyileştirmeler ile annenin çocuğuyla daha fazla zaman geçirebilmesine imkân tanıyan yasal düzenlemeler incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmada kadın sigortalının sigortalılık süreçleri; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu genel hükümleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Kadın sigortalının analık hâlindeki korunmasını gerektiren süreçler hukuki boyutları ile birlikte sistematik bir biçimde analiz ederek; kadının, hamilelik doğum ve doğum sonrası dönemlerinde karşı karşıya geldiği risklere karşı garanti kapsamı etkinliği ve uygulama alanları ortaya konulmuştur. Bu inceleme çerçevesinde çalışmada analık sigortasının sadece kısa süreli bir gelir desteği olmadığını; aynı zamanda kadının çalışma hayatındaki sürekliliğini korumaya yönelik olan düzenlemeleri ele alınmaktadır. Bu çalışmada kadının çalışma hayatında korunmasına yönelik hukuki düzenlemeler ile bu hakların incelenmesi anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study emphasizes that the ability to give birth biologically is unique to women. Therefore, the motherhood process, including the pre- and post-pregnancy periods, is regulated by law to protect women and grant them rights in terms of both maternal and child health, working conditions, and the problems they experience throughout the process. Female employees must be considered within the context of their maternity status within the context of their professional life. The protection of both maternal and child health, along with the rights granted to women in subsequent periods, is crucial for the continued employment of women. By considering the mother's overall working life, from pregnancy to childbirth, the legal regulations relevant to improving working conditions at workplaces (private and public) and the ability to spend more time with children were examined. This study evaluated and addressed the processes requiring protection during maternity for women insured individuals, including the Social Security and General Health Insurance Law No. 5510, Social Security Law No. 506, Labor Law No. 4857, and Civil Servants Law No. 657.