Film etkinliklerinin öğrencilerin İngilizce konuşma kaygısı ve derse yönelik tutumlarına etkisi: Bir eylem araştırması
The effect of film activities on the english speaking anxiety and attitudes of students to the lesson: An action research
  1. Tez No: 550190
  2. Yazar: GÜZİDE BAŞAK KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE BAŞBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Dersine Yönelik Tutum, İngilizce Konuşma Kaygısı, Eylem Araştırması, Attitude towards English Course, English Speaking Anxiety, Action Research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, altyazılı İngilizce film etkinliklerinin ortaokul kız öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutum ve İngilizce konuşma kaygı düzeyleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında, öğrencilerin görüşleri de incelenmiştir. Araştırmada, kontrol gruplu öntest-sontest deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2018-2019 öğretim yılında Afyonkarahisar ilindeki Hocalar Yatılı Bölge Ortaokulu'nda öğrenim gören 7 ve 8. sınıf kız öğrenciler oluşturmuştur. Öğrenciler, öntest olarak uygulanan İngilizce Konuşma Kaygısı ölçeğinden aldıkları puanlara göre sıralanıp bir deney (n=16), bir kontrol (n=15) grubuna atanmışlardır. Denel işlem 8 hafta sürmüştür. Deney grubuyla araştırmacı haftanın belirli iki gününde altyazılı İngilizce film etkinlikleri gerçekleştirmiştir. Etkinliklere başlamadan ve etkinliklerin sonunda deney ve kontrol gruplarına gerekli izinler Hocalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ölçek sahiplerinden alınarak“İlköğretim İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”ve“İngilizce Konuşma Kaygısı Ölçeği”uygulanmıştır. İngilizce film etkinlikleri oluşturulurken, yabancı dil öğretim yöntemlerinden İletişimsel Yöntem (Communicative Language Teaching)'in ilkeleri göz önünde bulundurulmuştur. Deney ve kontrol gruplarının uygulanan etkinliklerden sonra İngilizce dersine yönelik tutum ve İngilizce konuşma kaygı düzeylerinin ortalamalarını karşılaştırabilmek için ilişkisiz örneklemler t-testi ve Mann Whitney U-testi kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenme sürecinde veri kodlama, tema bulma, kod ve temaları düzenleme ve bulguları tanımlayıp yorumlama aşamaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, uygulanan film etkinliklerinin öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutum ya da İngilizce konuşma kaygı düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi görülmemiştir (p>.01). Ayrıca nitel verilerden elde edilen bulgulardan da etkinliklerin öğrencilerin tutum ya da konuşma kaygıları üzerinde belirgin şekilde olumlu etkiler bıraktığı sonucuna varılamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of English film activities with subtitles on the secondary school students' attitudes towards English lessons and their English speaking anxiety levels. In addition, students' opinions were also examined. In this study, pretest-posttest control group experimental design was used. The study group consisted of 7th and 8th grade female students attending Hocalar Boarding Regional Secondary School in Afyonkarahisar in 2018-2019 academic year. The students were assigned as the experimental group (n=16) and the control group (n = 15) according to their scores from the English Speaking Anxiety scale which was applied as pretest. Experimental process lasted 8 weeks. With the experimental group, the researcher performed English film activities with subtitles in two days of each week. Before and after the activities, with the necessary permissions obtained,“Attitude Scale for Elementary English Course”and“English Speaking Anxiety Scale”were applied to both experimental and control groups. The principles of Communicative Language Teaching, one of the foreign language teaching methods, have been taken into consideration when creating English film activities. In order to compare the experimental and control groups' averages of the attitudes towards English course and English speaking anxiety levels after the activities, independent samples t-test and Mann Whitney U-test were used. In the process of analyzing qualitative data, data coding, theme finding, editing of codes and themes, and defining and interpreting the findings were carried out. According to the findings, the applied film activites has no significant effect on students' attitude towards English course or English speaking anxiety levels (p>.01). Moreover, it can be said from the findings obtained from the qualitative data that the film activities have no positive effects on students' attitudes or speech anxiety.